Tags

, , , , , , , , ,

Jeg har lest The Wiz Biz av den amerikanske forfatteren Rick Cook. The Wiz Biz er de to første bøkene av serien Wiz; Wizard’s bane og The Wizardry combined, i samleutgave. Cook skriver humoristisk fantasy og fantasy som inneholder språk og uttrykk fra dataprogrammering. Det kan være lett å overse noen av de humoristiske poengene i bøkene hvis en ikke har en grunnleggende bakgrunn med programmering, men man trenger overhodet ikke denne bakgrunnen for å lese bøkene. En liten nerd er likevel greit å ha på innsiden.

Jeg må ta med et sitat jeg brukte på smakebit på søndag for å vise hvordan programmeringen er vevd inn i boken:

“backslash” he said to the Emac. “$” the Emac responded, now ready and waiting for orders. “transport” he said and the Emac began to gabble silently translating the predefined macro spell into the words of power. “arg moira”. He raised the staff high over his head as the air began to waver and twist around him. “EXE” he shouted.
And the world went dark.

Hovedpersonen i boken, Walter «Wiz» Zumwalt, er en programmerer som blir dratt inn i en parallell verden som er styrt av magi. Han er selv totalt uten evner i den retningen, men han finner ut at han kan kontrollere magi med en form for programmeringsspråk. Han skaper flere «Emac-er»,  små nisse type vesener (og Emac er selvfølgelig en tidlig versjon av en Mac – viser tilbake på det med humor og programmering satt sammen) som sender videre det han ønsker å oppnå. I dette tilfellet vil han reise til Moira.

Wiz møter en heks i begynnelsen av boken og det kastes trolldom over han som gjør at han blir hjelpeløst forelsket i henne. Hun derimot synes at han er en tufs. Sammen drar de gjennom The Wild forest som er full av ukontrollert magi, fram til Heart’s Ease hvor Wiz kan gjemme seg. I denne verdenen han er kommet til finnes det to grupperinger; the White League og the Black League (sier seg selv hvem som er «de gode»). Wiz ble hentet av en trollmann fra the White League og nå vil den andre gruppen ha tak i ham for å uskadeliggjøre ham. (Det finnes en masse grunner bak der). Wiz må lære seg å fungere i en «nesten middelalder verden» og en verden uten data.

Denne boken, eller skal jeg si disse bøkene, er utrolig morsomme. Jeg er veldig glad i humoristisk fantasy og synes denne gjør seg godt i det selskapet. Den er skrevet på et ganske lett engelsk, hvor jeg hopper litt over noen ord og uttrykk, men som var avslappende å lese. Den er spennende, med både mange uventede og mange fine øyeblikk innimellom. Wiz klarer seg, selvfølgelig. Men etterhvert må han forholde seg til andre trollmenn og deres politikk og det sliter han med. Også forholdet til heksen blir satt på alvorlig prøve. Bøkene anbefales både for fantasy fans og for fans av humoristiske bøker, og spesielt for dem som har en liten nerd gjemt unna!

Boken har jeg lånt av Elin fra Av en annen verden.