Tags

, , , ,

Boken på vent er et boktema hos Beates bokhylle og et fint tema å være med på hver uke.

Jeg er så trett i dag at jeg bare går og surrer, og istedenfor å gjøre det rundt om kring kan jeg likegodt surre litt på bloggen!
Jeg har valgt meg ut en bok jeg har lånt på biblioteket som min bok på vent denne uken, og i tillegg er den en diktbok. Margaret Atwood har skrevet noen dikt (Thriller suite) som ligger på Wattpad og det gjorde meg nysgjerrig på mer av forfatterskapet hennes, så da lånte jeg med meg hjem noen bøker av henne. Blant annet Susanna Moodies dagbøker som er en tynn liten sak, men den ser fin ut.

Margaret Atwood (1939) er kanskje mest kjent for sine framtidsromanar, men ho har óg skrive over 10 diktsamlingar. I denne samlinga går ho tilbake til 1832 då Susanna Moodie immigrerte til Canada frå England. Atwood kjente til Moodies sjølvbiografiske bøker om det tøffe livet som immigrant, og i dei fann ho truleg dei same konfliktane som er sentrale for hennar eige moderne forfatterskap; motsetningane mellom natur og kultur, villmark og sivilisasjon, det irrasjonelle og det analytiske. Susanna Moodies dagbøker er ein slags mental dokumentarpoesi, ettersom Susanna Moodie verkeleg har levd. Ho var ein engelsk forfattar som emigrerte med mann og barn til Canada i 1832. I fleire år budde dei i det som den gong var villmark i den gryande nasjonen. Moodie har sjølv skildra det harde pionérlivet, spesielt i boka Roughing It in the Bush (1852). Den har nok inspirert Atwood. Men dikta i Susanna Moodies dagbøker er moderne dikt som går rett inn i motsetningane mellom natur og kultur, villmark og sivilisasjon, det irrasjonelle og det rasjonelle. (Boka blei gitt ut for første gong i 1970.)Susanna Moodie er også ein av bifigurane i Atwoods roman Alias Grace frå 1996.Gjendikting og etterord ved Anne Karin Torheim. (Fra forlaget)