Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

På tirsdag var jeg sammen med syv andre kolleger, og viste det seg; ett par bokbloggere (Marianne og Karete, og selvfølgelig sjefen min; Elin), på Bøker i by’n i Stavanger. Kagge og Schibsted hadde dekket nydelige bord og serverte flott mat og drikke i lokalene til De røde sjøhus. Kvelden ble full av inntrykk, både av bøker, ord fra forfattere og av bøker en måtte notere seg. Forlagene hadde med seg en rekke både kjente og ukjente forfattere; Jørn Lier Horst som snakket om siste bok i barnebokserien Clue. Ingvild Tenfjord som har skrevet en bok om vin; Skål. Margit Walsø snakket om Dronningens løfte (som vi også fikk et eksemplar av). Karsten Alnes nakket svært engasjert om boken sin 1814 – Miraklenes år og om hvordan stemningen var i Norge rundt det å få sin egen grunnlov. Anne Kristin Furuseth presenterte boken Norske nazister på flukt, om flukten til Argentina. Jeg lærte mye nytt bare i presentasjonen, så den boken tror jeg at jeg må lese. Kjartan Brügger Bjånesøy snakket om sin bok Komlelandet og litt om kona sin, Solveig Kloppen. Til slutt var det Atle Nielsen sin tur med bok to i ungdomsserien om Vikinger; Ropene fra Valhall.

Jørn Lier Horst presenterte den nyeste boken i barnebokserien Clue. Jeg har lest de tre første; Salamandergåten, Maltesergåten og Undervannsgåten. Den nye heter Gravrøvergåten. Horst snakket endel om at hver av bøkene skal inneholde litt av læren til de kjente filosofene og på den måten presentere mer enn et krim-mysterium. Jeg ser på jobb at bøkene er veldig populære og etter å ha lest dem selv forstår jeg hvorfor.

Av andre bøker jeg kunne tenke meg å lese finner en 22.11.63 av Stephen King. Jeg har den hjemme på engelsk, men har ikke kommet i gang. Så det kunne kanskje svare seg å lese den på norsk, selv om Anne Iversen hos Schibsted fortalte at den er på nesten 1000 sider! I romanen havner en mann i en tidstunnell tilbake til dagen da Kennedy blir skutt og han skal forhindre at dette skjer. Kagge fortalte om Drømmegjengeren av Samantha Shannon, som jeg allerede har fått. Den er en fantasy/dystopi fra 2059 hvor hovedpersonen Paige er klarsynt. Det er strengt forbudt i denne virkeligheten og Paige blir arrestert og ført til en by ingen vet finnes. Boken er den første i en serie planlagt til å bli på 7 bind.

Washim Sahid har skrevet det han kaller en yrkesbiografi som heter På liv og død – en leges bekjennelser. Han forteller i boken om ansvaret en lege har, om hva han egentlig gjør på jobb, om det å gi triste og vonde beskjeder til pasienter og pårørende, og om etiske valg en lege må ta. Det hørtes ut som en bok man kunne lære svært mye av, så den havnet på leselisten.
Viktoria Hislops Siste dans, en novellesamling hvor mye av handlingen foregår i Hellas hørtes også ut som god lesning. Det samme gjorde Åsne Seierstads nye bok En av oss, som handler om enkelte av de som overlevde 22. juli på Utøya og om Breivik. Hun har gått tilbake i tid og sett på Breiviks engasjement, interesser og ideer for, om mulig, å se litt av drev ham til dette ufattelige angrepet.

Begge forlagene hadde også flere interessante fagbøker som havnet på; Jeg håper jeg skal få lese listen. Blant annet Kagges Den nye norsken av av Guled Abdi som tar for seg slangutrykk og forklarer hvordan de oppstod og hva de betyr. Yann de Capronas Norsk etymologisk ordbok som gir opprinnelsen til ordene vi bruker og som tilfeldigvis veier 2.7 kg! Sigmund Falchs bøker hvor han legger tekst til gamle bilder har blitt en populær serie for Schibsted og nå kommer en ny bok som heter Levande varde i Lom. Vi fikk se ett par eksempler på bilder og en må jo bare le. Falch må ha en god humor og en kjempegod fantasi for å komme på disse utrolige tekstene.
Også Toppen Bechs nye bok som er en inspirasjons-bok for besteforeldre kunne jeg tenke meg. Den heter Mormor farmor og inneholder tips på hvordan vi kan bringe kulturarven videre til barna på en interessant og spennende måte. Sanger fra besteforeldrenes barndom, eventyr og historier, tips til ferier litt utenfor det vanlige og oppskrifter på ting barna kan være med å lage. Siden jeg er farmor selv tror jeg at jeg kunne få nytte av denne boken.

Kvelden sluttet med loddtrekning, men jeg ble ikke blant de heldige denne gangen. Men mett på inntrykk og med ny kunnskap om mange bøker satte jeg meg på toget og dro hjem.