Tags

, , , , , ,

Mørkets rike er en reportasje fra Nord-Korea, skrevet av den amerikanske journalisten Barbara Demick. Den er den andre boken jeg leser om Nord-Korea på kort tid, og en utrolig fascinerende bok. Den første boken jeg leste var Ni år på flukt fra helvete av Eunsun Kim.

Nord-Korea er et av de mest hemmelighetsfulle land i verden i dag. Journalisten Barbara Demick tar oss med inn i et samfunn få kjenner og viser hvordan det er å leve i dette undertrykkende og totalitære regimet. I Mørkets rike følger vi livet til seks nordkoreanere over en periode på 15 år.

Dette er en utrolig sterk bok om et land jeg ikke visste noen ting om før jeg begynte å lese om det. Vi ser bildene av Kim Jong-un og ler av den rare figuren han gjør (Spesielt i Kim Jong-un ser på). Men det vi ikke får se er et helt folk som lider under det totalitære regimet. Nord-Korea er i dag den eneste «fungerende» kommuniststaten hvor det er forventet at mat og klær skal komme fra staten og hvor økonomisk frihet er forbudt. I praksis er landet et u-land med mennesker som gjør hva som helst for å overleve.

Barbara Demic har skrevet en meget engasjerende bok. Vi blir kjent med 15 ulike mennesker (som på ulike måter har «hoppet av» og nå lever i Sør-Korea). De forteller om barndom og oppvekst, om oppvåkning, redsel og straff. Noen av dem har prøvd å flykte flere ganger og har blitt hardt straffet inni mellom. Andre har hatt hjelp av familiemedlemmer som har flyktet før. Og alle har de forlatt noen i Nord-Korea og lever med skyldfølelse overfor dette.

Historiene til disse menneskene var så sterke og involverende skrevet at jeg fortapte meg i denne boken. Den følgte meg rundt i flere dager og gjorde også at jeg så tv-programmer om Nord-Korea på NRK. Jeg har vel ikke tenkt på menneskene i Nord-Korea på denne måten før. Det har vært et så lukket land at det ikke har vært noen informasjon å hente om levevilkår eller historie. Det er det offisielle Nord-Korea vi kjenner, og det er på tide å prøve å bli kjent med de virkelige menneskene og historiene bak fasaden.

Jeg anbefaler denne boken sterkt. Den er et tydelig vitnesbyrd om hungersnøden i Nord-Korea på 90-tallet og om hvor hardt dette folket lider. Les den!