Tags

, , , ,

En ny søndag og en ny smakebit fra boken jeg leser. Dette er et boktema hos bloggen Flukten fra virkeligheten. Et boktema hvor du kan finne smakebiter fra en hel rekke flotte bøker. I dag er smakebiten min fra boken Mørkets rike – reportasjer fra Nord-Korea av Barbara Demick. Demick er en amerikansk journalist som har intervjuet flyktninger fra byen Chongjin i Nord-Korea. (Den siste boken jeg leste fra Nord-Korea: Ni år på flukt fra helvete handlet også om den byen). Grunnen til dette sammenfallet er at hungersnøden i Nord-Korea på 1990-tallet rammet denne byen ekstra hardt.

Det er ganske tøft å lese om hvordan det egentlig er i Nord-Korea. Den først boken spilte mest på følelsene mine og jeg syntes fryktelig synd på flyktningene. I denne boken får jeg mer historie og forklaring av hvorfor ting ble som de ble, så her lærer jeg veldig mye. Jeg har valgt ut to smakebiter. Den første er fra side 106:

Alle nordkoreanere kan fortelle med usedvanlig stor sikkerhet hvor de var og hva de holdt på med da de fikk vite at Kim Il-Sung var død. I de årene jeg har intervjuet nordkoreanere har jeg lært meg å stille spørsmålet: «Hvor var du da du fikk vite det?»

Og den andre sier mer om hungersnøden (side 102):

Nord-Korea hadde innledet «La oss spise to måltider om dagen»-kampanjen, men skolen gikk et hakk lenger og tilbød bare ett måltid om dagen, en tynn suppe laget av salt, vann og tørkede nepeblader. Av og til tilsatte kantinen en skje med ris eller mais som hadde kokt i timesvis for å gjøre kornene så store som mulig. Jentene på skolen begynte å bli syke. En av jentene Mi-ran delte rom med, var så underernært at huden i ansiktet begynte å flasse av i store flak. Hun ble nødt til å slutte på skolen, og andre gjorde det samme.