Tags

, , , , , , ,

X er en krimroman skrevet av debutanten Helge Thime-Iversen. Den handler om en seriemorder som opererer i Norge og som viser seg spesielt vanskelig å få tak i, selv om den dyktige kripos-etterforskeren Njaal Natland er etter ham.

xX er dekknavnet til en av de mest gåtefulle seriemorderne i krimlitteraturen. Hva har egentlig en ambisiøs kokebokforfatter i Bergen felles med en kvinnelig tannlege i Trondheim? Hva knytter dem sammen med en einstøing av en fisker i Vardø, eller en sliten småbarnsmor i Bodø? Tilsynelatende ingenting annet enn at de alle er utsett til å bli ofrene til X. Og hvorfor har X sett seg ut kripos-etterforsker Njaal Natland til sin hovedmotstander?

Dette er en meget spennende krim. Den typen hvor du virkelig ikke aner hvem som er forbryteren før helt mot slutten. Det gjør selvfølgelig ikke Njaal Natland heller, men han har er en meget oppegående fyr som klarer å se mønstre og meninger der andre etterforskere er blinde.

Natlands akilleshæl er alkohol. Han har opplevd å få blackout av å drikke, (og å gå til sengs med en kollega) så nå holder han seg til cola. I mengder som i hvert fall verken er godt for tenner eller mage. Men det blir hans signatur på et vis. Natland er ellers en meget likanes fyr. I tidlig førtiåra, svært intelligent, har problemer med samboeren og jobber for mye. Men fremstilt som flink og dyktig og uten problemer verken med stoff eller alkohol som det er så moderne å gi etterforskere problemer med.

Jeg likte denne boken, det var en fin krim. Riktignok med noen grusomme detaljer (som jeg ikke tror jeg skal røpe nå). Det handler tross alt om en seriemorder og han tar livet av en rekke mennesker. Noen ganger får vi høre litt om det, men heldigvis er boken mest fokusert på etterforskningen. Det er også en plausibel etterforskning, uten at jeg vet for mye om hvordan Kripos jobber, men det kan godt være på denne måten. Anbefales!

Boken har jeg fått av Juritzen.