Tags

, , , , , , , , , , ,

Jeg hadde egentlig ikke trodd at vi skulle få noen nye bøker fra Margit Sandemo. Hun er 89 år gammel, og vel inn i pensjonistenes rekker. Men Sagaen om Kiera er en trilogi av slike bøker vi venter oss fra Sandemo. Den er en slektskrønike i tre bind basert i 1600-tallets Irland. Hovedpersonen Kiera er en ung jente som kan helbrede, se døde mennesker og som får kontakt med en sagndronning som beskytter og hjelper henne, og den etterhvert store gruppen med venner som samles rundt henne.

Kiara (16) anklages for å være heks på grunn av sine helbredende evner, men unnslipper galgen på mirakuløst vis. Under flukten fra retterstedet finner hun en eldgammel, keltisk skatt – en skatt medlemmene i et hemmelig brorskap har jaktet på i årevis. Kiara blir forfulgt av brorskapet da hun ved en tilfeldighet møter Sean, en ung mann som får hjertet hennes til å banke fortere. Sammen med ham fortsetter ferden gjennom det irske landskapet med forfølgerne i hælene, men hvem skal hjelpe dem? I hvert fall ikke Kiaras hjerteløse mor og onde stefar – de er blant dem som vil se henne hengt.

Kiaras hjerteløse mor og onde stefar er endelig satt ut av spill. Men livet har stadig nye utfordringer å by på: Hennes yngste søster, Mavourneen, er tatt til fange av to riddere, og Kiara vet ikke engang hvor hun holdes fanget. Den andre søsteren, den sjarmerende og yndige Deirdre, er overlatt i Seans varetekt. Ulykkelig innser Kiara at Sean aldri har vært forelsket i henne. Deirdre, derimot, er han visst svært begeistret for … Mavourneen så spørrende på ham. Han holdt henne så nær kanten at hun ble redd. Det var ikke tegn til spøk i ansiktet hans. Ikke i det hele tatt.

Dette er Sandemo på sitt beste. Bøkene er fulle av ånder og vesener, mennesker med overnaturlige evner, mennesker med dunkel fortid, kjærlighet. «Den rette» for både bror og søster. Hjelp fra en rik universitets professor, en gruppe farlige menn som vil stjele det gruppen har funnet, skatter, kidnappinger, båtturer i storm osv. Jeg føler at jeg har lest det meste før. Men det gjør ingenting. Det er dette som er Sandemo, og det er dette vi er glad i.

Bøkene har et enkelt språk, enkle fortellinger og er lettleste. Men det er det en vil ha nå en leser Sandemo. Hun klarer øke spenningen, får en til å lese raskt videre for å se hva som hender i neste kapittel, og å sukke lettet når ting tross alt går bra!