Tags

, , , , , , ,

Åpne sår er en thriller skrevet av den amerikanske forfatteren Gillian Flynn. Hun har tidligere gitt ut boken Mørke rom, som jeg også har lest.

Camille Preaker jobber som journalist i Chicago mens hun prøver å legge barndommen bak seg. Men når to unge jenter blir funnet drept i hjembyen Wind Gap, blir Camille sendt tilbake for å dekke saken. Motvillig blir hun gjenforent med sin dysfunksjonelle familie i familiens herskapsvilla, og snart avdekker hun nye spor i jakten på morderen. Og det viser seg snart at hun må gjenåpne gamle sår for å komme videre, og for å overleve.

Boken regnes som en av de sterkeste krimdebutene i USA på mange år, og den fikk både en Edgar Award nominasjon og to Dagger-awards.

Camilla Parker fremstår først som en oppegående journalist for en annenrangs avis som kanskje ikke har så mange lesere. Men vi får snart innblikk i en fortid som avslører mørkere og vanskeligere tema.
Camilla blir sendt til hjembyen sin, Wind gap, for å dekke to mord. To småjenter er med seks måneders mellomrom drept i den lille byen Camille kommer fra. Og redaktøren tror at Camille vil være den rette til å få lokalbefolkningen i tale.

Camille flytter inn hos sin mor og stefar, og sin 13-årige halvsøster Amman. Amman er vel noe av det jeg reagerer mest på i denne boken. Hun oppfører seg som en liten jente og får masse omsorg og stell av mamma når hun er hjemme. Men uten er hun en drikkende og seksuelt provoserende leder av en gruppe jenter. Jeg tenker at tretten år en for ungt til å inneha en sånn rolle og jeg får det ikke helt til i hodet mitt.

Det blir vanskelig for Camille å få noe ut av de fleste i lokalbefolkningen, men hun blir delvis venner med etterforskeren fra Kansas som er sendt til Wind gap for å prøve å løse disse mordene. Men ellers handler boken veldig mye om Camilles forhold til sin mor. Vi lærer at Camille hadde en søster som døde svært ung, og at forholdet hennes til moren er uten kjærlighet.

Boken er spennende og på et vis sår. Den beskriver Camille og hennes forhold til sin mor på en svært god måte, og progresjonen i hvor mye vi får vite er særdeles god. Dette var min andre bok av Gillian Flynn. På hylla hjemme står bok 3; Flink pike og jeg gleder meg til å lese den.

Boken har jeg fått av Font forlag.