Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Novellesamlingen (eller ungdomsantologien) Tapt og funnet er denne ukes bok i Bokbloggturneen. Boken kan du også lese om hos Ingvild og Caroline.

Georg og Anna finner et gammelt og merkelig frimerke, Felicias fiolin blir borte, Roger og jeg finner en hule i steinura, Tobias befinner seg langt ute i på landet. Remi har mistet en venn, Jeg har kanskje funnet Astrid, mens Simon har mistet det meste.Thomas tror han har funnet sikkerheten,- og dette er knapt nok starten på fortellingene.

Novellesamlingen heter Tapt og funnet og handler om nettopp det – men jeg sitter nok igjen med mer følelsen av tap enn følelsen av å være funnet. Undertittelen er 9 historier om å være omtrent 14, og det handler novellene om.

I utgangspunktet likte jeg novellesamlingen, noen noveller skiller seg selvfølgelig ut, men det var en fin samling og en bok jeg kan anbefale ungdom på biblioteket. En rask gjennomgang viser at;

  1. Mose av Carl Johansen opplever jeg som spennende og uforutsigbar, en fortelling om tap, men en spennende og ikke trist sådan. Språket er levende og lettlest og spenningskurven bratt. En røff og sårbar novelle
  2. Alle elsker Felicia av Renate Nedregård er også en novelle om tap. Her representert ved en fiolin. Men den er også en novelle om å bli funnet. Representert ved en venn. Dette er også en lettlest og fin novelle.
  3. Eg må halde meg fast i deg av Brynjulf Jung Tjønn er nok den novellen som sitter mest igjen etterpå. Det er en enkel novelle skrevet i enkle, frittstående setninger – men en novelle med et sterkt budskap om tap og sorg.
  4. Fjellveggen av Siv Wyller er en kort, kort novelle om tap og sorg – Men likevel mest om det å bli funnet. Også her representert ved en venn. Denne var så kort at den nesten ikke var der, men den er likevel av den typen som sitter igjen hos deg. En fin novelle.
  5. Den skyldige av Tania Kjeldset er en novelle om tap og sorg og død, om hvor lett en ulykke skjer og om hvordan man skal klare seg etterpå. Og om hvordan det kan hjelpe å være der for hverandre. Også denne var lettlest og fin.
  6. Løp Tobias av Geir Moseng er en anderledes historie enn de andre. I denne finner du en gutt som opplever å ikke bli så godt tatt vare på som han har behov for. Samtidig har broren hans flyktet til USA og han føler seg veldig alene. Dette døyver han med å drikke. En trist og sår novelle som bare handler om tap og ikke noe annet (på en fin, men grusom måte).
  7. Ulykker skjer av Jan Henrik Nielsen handler om meteor regn. Om det å overleve, om det å ta vare på hverandre og om det å finne skjul. Denne har en optimistisk tone selv om innholdet er sårt.
  8. Stjernene i taket av Mariangela Cacace Di Fore handler om en gutt som skal dø, og en jente som skal leve videre. Og om hvordan det er mulig å takle. En fin og tenksom novelle.
  9. Frimerket av Alf Kjetil Walgermo handler om tapt og funnet tid. Og om dem som lever på tiden vi har tapt. Dette var en virkelig god ide det godt kunne blitt skrevet bok om. En fin fantasy historie.

Tilsammen skaper novellene en tynn og fin bok, en lettlest, sår, tøff, tenksom og utfordrende liten bok som kan anbefales alle 14 åringer.
Jeg vil slutte med et sitat fra Stjernene i taket;

Biblioteket. Med lukt av bøker, fortellinger, kunnskap, ord. Silje trekker inn den kjente lukten. Minnene kommer løpende. Eventyrstund med barnehagen. Bibliotekaren som leser høyt fra bildeboka mens hun og Jonatan sitter musestille i ringen og lytter. Og så på ungdomsskolen. Knisende, smugkikkende på faktabøkene om sex og erotikk. Røde i ansiktene og sprekkeferdige av latter mens de gjemmer seg bak hyllene og betrakter de nakne kroppene nysgjerrige. Så begynner alvoret. Eksamener, skoleoppgaver. Time etter time på jakt etterbøker, forfattere, informasjon. Som nå. De smyger seg inn mellom hyllene, leser på bokryggene, viser og forklarer entusiastisk for hverandre, sammenligner forfattere og glemmer fullstendig hva de egentlig kom for.