Tags

, , , , , , ,

Tjenestepiken som forsvant er en krim-roman av den britiske forfatteren Tarquin Hall. Romanens hovedperson er den indiske privatdetektiven Vish Puri.

De fleste sakene til Vish Puri, administrerende direktør ved Ytterst Privat Etterforskning Ltd., går på å sjekke bakgrunnen til potensielle ektefeller. Når en advokat blir anklaget for å ha drept familiens tjenestepike, må Puri sette inn alle sine ressurser i etterforskningen. Dette er den første boka om privatdetektiven Vish Puri.

Forlaget beskriver Vish Puri slik; Møt Indias mest sjarmerende, matglade private etterforsker Vish Puri. Hva gjør han når utallige saker som inneholder alt fra forsvunne tjenestepiker, mystiske dødsfall og et drapsforsøk i sitt eget hjem? Han spiser god punjabi-kost, og løser sakene i god, gammeldags Hercule Poirot-stil.

Dette er en skikkelig feel-good roman. En koselig, romslig, og dyktig, privat-etterforsker løser en sak på godt gammeldags vis og gir oss samtidig et fantastisk bilde av India. I denne boken er det, som tittelen sier, en tjenestepike som er forsvunnet. Politiet arresterer arbeidsgiveren hennes og kan skilte med vitner til både det ene og det andre. Puri blir bedt om å finne sannheten i forsvinningen og setter i gang med friskt mot. Han har flere hjelpere. Akkurat nå kommer jeg på Håndbrekk og Lysrør. (Alle hjelperne er oppkalt etter en spesiell hendelse). Puri forteller ingen om hva han tenker men kommer med løsningen helt til slutt i boken, som Hercule Poirot og Sherlock Holmes.

Noe av det beste med boken er likevel det India du får se gjennom øynene til de impliserte. Det er en kjempeforskjell på fattig og rik. Samfunnet er korrupt og kriminaliteten er høy. Likevel blir du glad i det India du blir presentert. Der er mange vakre og anstendige mennesker, matkulturen er stor og fristende, og fargene og luktene blir nesten virkelige. Både hvis du liker krim, og hvis du har lyst til å lese en bok fra India er denne å anbefale! Men det er viktig å få med seg at dette ikke er en typisk krim. Mer en bok om India med en privat-etterforsker som hovedperson.

Jeg leste om boken hos Solgunn sitt