Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Noen krimbøker ble det tid til å desember selv om det var juleferie. Jeg klarer ikke holde følge med dem (skrive om hver enkel etterhvert som jeg leser dem), og velger å gi dem til deg i et samleinnlegg.

Ensomme hjerter av Lotte og Søren Hammer

En skole i København opplever et skytedrama. Samtidig blir et postbud funnet død, og på mobilen til avøde finner politiet et bilde av en av jentene fra skolen. Hjemme hos ham finner de bilder av jenter som forsvant på 1960-tallet. Det viser seg at alle ofrene har en tilknytning til postbudet. Dette er den tredje boken om førstebetjent Konrad Simonsen og hans etterforskningsteam ved Politigården i København.

Konrad Simonsen er den type etterforsker en bare må like. Med sine evner, tanker og feil er han en svært menneskelig etterforsker. Jeg liker så godt Lotte og Søren Hammers bøker og må bare kaste meg over den neste så snart de kommer ut. I denne får vi både en skoleskyting og et mord hvis historie avdekker et annet mord. Skoleskytingen er mest akutt. Men Konrad hadde ikke vært den han er uten at det var det innviklede mordet, mordet med en historie og mordet som krever en langvarig etterforskning som fanger Konrad. Anbefales sterkt!

Under den hvite bro av Anan Singh og Natalie Normann

Gjennom groteske malerier, kommuniserer morderen med spansk-norske Andrea i Oslo. Ett av dem viser seg å ha forbindelse med et drap. En indisk drosjesjåfør med fortid i det indiske KRIPOS, trekkes mot sin og politiets vilje inn i etterforskningen.

Med denne boken følte jeg at jeg hadde funnet en ukjent perle, en glemt roman som burde vært blant de mest kjente. For dette er en meget sympatisk krim. Jeg falt pladask for den indiske drosjesjåføren som flyktet til Norge etter at konen og datteren hans ble drept. Han var det som tilsvarer Kripos-etterforsker i India, men fikk ikke jobb i politiet etter at han kom til Norge. Nå kjører han drosje, men da han møter Andrea og blir involvert i hennes historie kommer politikunnskapene ham til hjelp.

Andrea får tilsendt et grotesk maleri og noe i bakgrunnen hennes vil frem. Hun prøver å forsvare seg mot den ukjente som vil inn i livet hennes. Og med hjelp av Dara Singhs uendelige tålmodighet og etterforsknings-kunnskaper blir mysteriet rundt Andrea nøstet opp. Dara Singh er uendelig sympatisk, samtidig som han er smart og vis, bringer han med seg en duft av India som tilfører denne boken akkurat det den trenger for å bli fantastisk! Spring til biblioteket og let! Denne må du lese!

Englefisken av Anan Singh og Natalie Normann

Etter å ha blitt tatt på fersk gjerning av sin kone i å forgripe seg på deres seks år gamle datter, tar skipsreder Johannes Haugland livet av seg om bord på Vestland. 22 år etter sliter fortsatt datteren Gry med sårene etter farens overgrep og selvmord, men som leder av incestsenteret Løvetannhuset i Oslo har hun funnet er oppgave som gir livet mening. Så, i et vintermørkt Oslo, blir en gammel uteligger med skipslue drept ved Mølla. Første mann og nærmeste nabo, til åstedet er inderen Dara Singh. Gry kobles inn i saken, og selvmordshistorien fra 22 år tilbake får fornyet aktualitet.

Både Under den hvite bro og Englefisken handler om kvinner som har blitt misbrukt. På to helt forskjellige måter. Men likevel er det sterkt tilstede i bøkene. I denne boken har Gro en grusom historie om satanistiske ritualer og en far som misbrukte henne som svært lite barn. Gro har vært så preget av denne historien at livet hennes handler om misbruk.

I denne boken kommer Dara Singh inn fra sidelinjen. En uteligger blir drept rett utenfor huset hans og han, fordi han er den han er, begynner å lete etter svar. På veien finner han Gro og spørsmålet blir om hun har noe med det som skjer å gjøre. Dara Sing er en nydelig etterforsker. Han har etterhvert knyttet kontakter innad i politiet og får hjelp i sin etterforskning. Likevel er det hans måte å tenke på som gjør at svarene kommer til syne. Jeg likte absolutt Under den hvite bro best, men denne må også leses. Jeg skulle ønske det kom flere bøker om Dara Singh!

En god sak av Jan Mehlum

Tønsbergadvokaten Svend Foyn blir viklet inn i sin vanskeligste sak noensinne. Og i kulissene opererer politimannen Wilhelm Mørk og kriposetterforsker Alice Anderson. Dette er den trettende romanen om Svend Foyn.

Bøkene om Svend Foyn er bare fine. Selv om han denne gangen roter seg inn i noe på en ganske så uforsiktig måte, er han en fin mann og en fin advokat. Jeg liker å lese om alle tankene han gjør seg midt i etterforskningen, forholdet hans til politiet og omgivelsene. Dette er en krim som ikke handler om skyting, biljakt og høy action-factor. Likevel er der scener i denne som absolutt er skremmende nok. Mord og andre uhumskheter. Men en virkelig fin krim. Anbefales!
Boken har jeg fått av Publicom