Tags

, , , , , ,

Barnepiken er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren Kathryn Stockett i 2009. Historien er satt til tiden rundt 1960 og den handler om svarte amerikanske tjenestepiker i hvite amerikanske hjem.

Denne romanen beskriver forholdet mellom svarte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. Tjueto år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere, og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres.

Skeeter er en ung, oppegående kvinne i et samfunn preget av rasisme og apartheid. Denne historien forteller om hvordan hun går til angrep på måten de svarte hushjelpene og barnepikene blir behandlet i sørstatene i USA på 60-tallet. Den forteller oss nok også noe om hvordan enkelte mennesker har det i dag, men den bruker 60-tallet og den rasismen som rådet da til å fortelle oss noe om vår egen hverdag. Eller hvert fall om hverdagen til mange svarte kvinner idag.

Jeg likte denne boken selv om jeg føler at mye var veldig lettvint behandlet og løsningene var lettere å oppnå enn det jeg tror det hadde vært i virkeligheten. Men jeg synes det er viktig med bøker om rasisme også i dag. Vi er «alle» fulle av fordommer mot mennesker med et annet utseende enn oss selv og selv om det ikke går så mange svarte barnepiker rundt i våre gater er det nok av utenlandske vaskehjelper og asiatiske au paier her til at vi burde ta innover oss hvordan vi behandler dem.

Dette kan godt være en bok som kan åpne øyene våre for hvordan «jeg» behandler min neste. Hvis vi vil se. Og det er vel det store spørsmålet. Jeg anbefaler deg boken, og vil gjerne høre hva du fikk ut av den?