Tags

, , , , , , , , , , , ,

I helgen tok jeg med meg hjem noen nye ungdomsbøker, og en 5-7. klasse bok. Jeg visste ingen ting om dem på forhånd men liker å ha litt oversikt over hva jeg anbefaler elevene. Derfor prøver jeg å lese mye barne- og ungdomslitteratur. Denne helgen var jeg så heldig å finne virkelig gode bøker. En av dem elsket jeg i tillegg! I den rekkefølgen jeg leste dem:

Pegasus og flammen av Kate O’Hearn

Myte og virkelighet kolliderer når det krigsherjede Olympus møter det stormfulle New York City i et eventyr som tar pusten fra deg. I et fryktelig tordenvær krasjlander den majestetisk flygende hingsten Pegasus på taket til 13 år gamle Emily. Sammen med gudene fra Olympus og en ny klassekamerat befinner hun seg plutselig i slag med fryktelige monstre, på desperat flukt fra et korrupt etterretningsvesen, fantastiske flyturer på den vakre Pegasus for å redde Olympus før den Olympiske Flammen slukner.

Dette er den første boken i en frittstående serie om Olympus og Emily. Denne første boken var spennende og kreativ. Den lærer leseren mye om de olympiske gudene, men også om hvordan man overlever. Emily og Joel, en gutt hun blir kjent med, blir kastet ut i et eventyr hvor det ikke bare er monster som er etter dem. Enda verre er EFE, en hemmelig organisasjon ala CIA, som kidnapper dem. Oppi det hele er det veldig viktig å beskytte Pegasus.

Dette var en bra, spennende og interessant bok. Litt i Percy Jackson sjangeren, men den var ikke så lik at det ble plagsomt. En fin ungdomsbok til å slappe av med, samtidig som den var så spennende at du bare måtte lese videre. Denne boken har også en karakter som fremstår som en svært forståelsefull far. Emilys mor døde tre måneder før denne boken starter, men faren hopper på Emilys oppdrag og hjelper henne uten forbehold. Jeg er ikke så sikker på at foreldre nødvendigvis ville vært så forståelsefulle!

Åndejegerne, bok 1 av Magne Hovden

Norske Eirik, Günther fra Berlin og Lizzy fra New York fyller alle 13 år på samme dag. Men på denne bursdagen våkner de opp sammen i et fangehull. Det skal vise seg at de fra fødselen av er utvalgt til å bli åndejegere. Nå skal de lære, kreftene og kunnskapen fra de eldre åndejegerne skal overføres til de yngre.

Jeg elsker når jeg finner nye fantasy bøker med et konsept jeg ikke har vært borti før. Og dette er en av dem. (Nå skal jeg ikke påstå at jeg har noen som helst oversikt over konsept i engelske/amerikanske fantasybøker – men det var første gang for meg). Eirik, Lizzi og Günter blir kidnappet på sin 13-års dag og våkner opp i en hule,. Der viser det seg at de er neste generasjons åndejegere og at de nå skal leve sitt liv langt borte fra familie og venner. På grunn av en tomhetsfølelse de har båret på, som etter de kom i kontakt med åndejegerne er borte, aksepterer de raskt sin skjebne. Verre er det at de tre må jobbe sammen i fullstendig samspill for å kunne fordrive ånder. Og det sliter de med. Som 13-åringer flest, tenker jeg.

Dette var en flott start på en ny fantasy serie som jeg absolutt har tenkt å lese de neste bøkene av. Og så bra at den er norsk! (Magne Hovden debuterte med boken Sameland, som står på min TBR liste. Kanskje det er på tide å dra den frem nå?) Handlingen er lagt til Færøyene, med åndejeger-oppdrag over hele jorden (magisk portal osv). Og det funker. Både plottet, det de opplever og føler er ganske realistisk (innen for fantasy sjangerens grenser selvfølgelig) og det skaper en fin kontrast til den fantastiske delen.

Engelen i djevelgapet av Levi Henriksen

Astrid Baros kan ikke være et barn for alltid. Hun må innse at hun vokser, at ting forandrer seg. Og at foreldrene har skilt seg. Nei, forresten, stryk det siste. Astrid legger en djevelsk plan for å gjenforene mamma og pappa. Alt hun trenger er en kjettingtang, en øde øy og litt flaks. Problemet er bare at hun ikke har det siste. Snart er hele familien i så stor knipe at bare en engel kan redde dem!

Dette er den boken jeg elsket! Det er en 5.-7. klasse bok, men så nydelig! Levi Henriksen har en måte å skrive på som tiltaler meg og som jeg vet tiltaler mange andre enn meg. I denne boken skriver han om 11-åringen Astrid og hennes fortvilte forsøk på å få foreldrene sammen igjen. Blandet inn i det lar han Astrid uttrykke sin fortvilelse og mangel på kontroll gjennom å gjøre henne utrolig fokusert på fakta. Hun kan lire av seg faktasetninger om det mest utrolige, og gjør som oftest det når hun er lei seg eller føler hun har mistet kontrollen.

Astrid legger en meget utspekulert plan og lurer foreldrene til å følge seg ut på en øde øy. Den viser seg dessverre å ikke være så øde som de trodde, og da faren brekker beinet blir situasjonen ganske alvorlig. Selv om forviklingene blir mange og kompliserte er de like vel ikke totalt urealistiske. Og da engelen til Astrid dukker opp er han likevel av kjøtt og blod.

Denne boken anbefaler jeg dere å anbefale alle barn fra 5. til 10. klasse, og foreldrene deres. Den er så fin. Og den sier endel om det å være skilsmissebarn og ha ste- både det ene og det andre. Kanskje vanskeligst for Astrid er at hun bor en uke hos hver av foreldrene og blir sliten av det. Men hun er veldig ressursfull og gjør noe med situasjonen. En fantastisk bok!

Farlige spor av Kjersti Scheen

Victor skal tilbringe tre uker med familien på en øy uten internett og mobil. Men da mørkkledde Vero dukker opp blir ferien alt annet enn kjedelig. Sammen med tvillingene Thea og Trym oppdager de at noe mystisk er i gjære på ferieøya.

Dette er en krim for ungdomstrinnet. Forfatteren har lagt handlingen til en øy, noe som begrenser karakterenes bevegelser og fortetter spenningen. En gruppe ungdommer møtes på en øy hvor hver av familiene deres har valgt å være i ferien. Det er ikke så mye spennende å finne på så de gjør så godt de kan og finner på en slags detektiv-lek.

Etterhvert blir denne leken skumlere og skumlere og det går opp for dem at de har snublet over noe som er virkelig kriminelt, og potensielt farlig. Allikevel klarer de ikke slutte og finner ut både det ene og det andre om både beboerne på øya og om feriegjestene.

Dette er en spennende krim, men den kunne vært bedre. Det blir mye utenomsnakk innimellom og mye forklaring av følelser og tanker om hva andre kan føle. Likevel likte jeg boken og vil anbefale den til ungene på jobb.