Tags

, , , , , ,

Hver dag av den amerikanske forfatteren David Levithan er bok to i sommergaven fra Gyldendal. Denne ble også med meg til Tyrkia, og ble lest ut i et jafs.

Hver dag en ny kropp. Hver dag et nytt liv. Hver dag forelsket i den samme jenta.
Hver morgen våkner A i kroppen til en ny person, i et nytt liv. Det er umulig å vite hvor eller hvem det blir neste gang. A har akseptert dette og til og med laget seg sine egne leveregler: Ikke bli for involvert. Ikke bli lagt merke til. Ikke blande seg inn.
Alt går som det skal, helt til dagen A våkner i Justins kropp og møter Justins kjæreste Rhiannon. Nå gjelder ikke reglene A har levd etter lenger. For endelig har A funnet noen han vil være sammen med – hver eneste dag.

Dette er en ny fantasybok for ungdom, og en utrolig spennende og romantisk historie.

A. Personen A? eller mennesket A? Hva er et menneske uten kropp? En sjel? En tanke? A lever sitt liv innenfor en annen persons kropp, en ny kropp og et nytt liv hver dag. En ny historie og forholde seg til, hver dag. I denne boken møter vi A som har gjort dette så lenge han kan huske og som for første gang forteller om da han oppdaget at ikke alle andre startet på nytt hver dag og om hvordan han har klart å tilpasse seg livet sitt. Til Rihanna.

Jeg skriver han fordi jeg trenger et pronomen. Men A er hverken gutt eller jente. Han bare er.

For A forelsker seg. Men hvordan skal han få kontakt med Rihanna, hvordan skal han klare å forklare henne hvem han er og hvordan skal han klare å få henne til å tro på han? Dette starter en lang rekke innviklede handlinger hvor A for første gang tar kontroll over livet han er i den dagen. Noe han hadde lovet seg selv å ikke gjøre.

Dette er en vakker og spennende historie. En får dyp sympati for A, for det begrensede livet han lever, for alt han mister hver dag og for hva han går glipp av. Men samtidig er A en sterk person som ønsker å gjøre det som er riktig, og leseren heier på ham gjennom historien.

Denne boken kommer, sammen med Delirium, på topp av hva jeg har lest av ungdomsbøker i år. Jeg gleder meg til vi får dem på jobb og jeg kan begynne å anbefale dem.

Jeg ville at kjærligheten skulle overvinne alt. Men kjærlighet kan ikke overvinne noe. Kjærlighet kan ikke gjøre noe på egen hånd. Den er avhengig av at vi overvinner på dens vegne.