Tags

, , , , , , ,

Amerikanske guder er en bok av den kjente fantasyforfatteren Neil Gaiman. Gaiman er opprinnelig fra England, men bor i dag i USA:

Amerikanske guderShadow slipper ut av fengsel to dager etter at kona blir drept i ei bilulykke. Shadow legger ut på ei reise gjennom Amerika. På denne reisa samler han sammen myter og historier som amerikanerne hadde med seg når de kom til landet, og de historiene som allerede eksisterte der.

Shadow er en stor mann som elsker sin kone. Litt for mye kanskje, fordi han blir med på et ran etter hennes ønske. Ting skjer, og Shadow havner i fengsel. Der prøver han å leve et tilbaketrukket liv. Han får et godt forhold til cellekameraten sin og han øver på mynttriks. To dager før han slipper ut dør hans kone i en bilulykke og Shadow er knust.

Shadow skal fly hjem, og det er da alt det merkelige begynner å skje. Han møter en mann, som ber ham kalle ham Onsdag, og som tilbyr ham en jobb. Shadow er ikke interessert, men Onsdag dukker opp på steder han umulig kan være og til slutt gir Shadow etter. Han blir Onsdags løpegutt.

Dette fører Shadow på en reise gjennom Amerika. Fra sted til sted, by til by og på hver plass møter han mennesker som er veldig spesielle. Onsdag avslører at han er Odin og at de ulike menneskene de møter er guder som fulgte menneskene til Amerika fra ulike land. Nå er det kommet nye guder i Amerika; guder for motorveier, tv, telefon osv. Og disse gudene vil starte en krig og Odin drar rundt til de gamle gudene for å få dem til å møte opp og sloss. Shadow tilpasser seg dette nye livet ganske mirakuløst. Men han er også den samme. Den stille, forsiktige og kloke Shadow.

Denne boken tilbyr en lærdom om mange guder jeg ikke visste noe om, ikke alltid i klare ord, men slik at man kan trekke det ut fra teksten. Den inneholder en utrolig mengde scener fra Shadow og Odins reise som er fantasifulle, overnaturlige og utrolig underholdene. Dette er andre gang jeg leser denne boken, første gangen leste jeg den på engelsk. Den norske oversettelsen er virkelig bra, og noen ganger fant jeg ut at jeg nok hadde lest litt fort i den engelske versjonen fordi jeg lærte mer av den norske utgaven. Anbefales alle fantasy-fans og alle Gaiman-fans!

Boken har jeg fått av Vendetta forlag.