Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg leser som regel litt krim i løpet av en måned, og selv om det er mange gode bøker blant dem får jeg ikke alltid tid til å skrive om dem. Derfor har jeg bestemt meg for å omtale dem i et oppsamlingsinnslegg. Så her finner du en kort omtale om krimbøkene fra juni og juli;

Drømmeløs av Jørgen Brekke

DrømmeløsI 1767 finner politimester Nils Bayer et mannslik i Trondheim. Vinteren 2011 blir en ung kvinne funnet drept i samme by. Drapsmannen har plassert en spilledåse på kvinnens bryst. En ting ser ut til å knytte sakene sammen, melodien fra spilledåsen.

En 250 år gammel vuggevise som bringer evig søvn. En drøm verdt å drepe for. I 1767 rømmer en fattig visesanger fra Stockholm etter å ha fornærmet datteren til en av byens mektige menn. Samme år finner den fordrukne og kranglete politimesteren Nils Bayer et nakent mannslik i fjæresteinene utenfor Trondheim. Vinteren 2011 blir en ung kvinne funnet drept på Kuhaugen i samme by. Drapsmannen har fjernet strupehodet til offeret, og en spilledåse med en ukjent melodi er plassert på kvinnens bryst. Så forsvinner en ungjente på seksten år fra sitt hjem, og etterforsker Odd Singsaker frykter at de bare har kort tid på seg før også hun blir et offer for mannen med spilledåsene. Forbrytelsene er adskilt i tid med nesten 250 år. Men én ting ser ut til å knytte sakene sammen: den spinkle melodien fra spilledåsen. Dette er den andre boka om etterforskeren Odd Singsaker og en ny fantastisk krim fra Jørgen Brekke. Hans særegne stil med å knytte sammen historie med mord begått i dag er like bra gjennomført som i den første boken.

Sort messe av John Dickson Carr

Sort messeHandlingen i denne krimklassikeren utspiller seg i et velstående amerikansk mellomkrigsmiljø. Samtidig føres leseren tilbake til et dystert 1600-talls Frankrike med svartekunst og heksebål. Rundt et gåtefullt mord på en rik, gammel særling bygger forfatteren opp en usedvanlig fengslende intrige med en frapperende slutt.

Denne romanen er både en grøsser og en detektivfortelling. Handlingen foregår i Amerika, i det mørke og tradisjonsrike Ny-England, i velstående, typisk amerikansk mellomkrigsmiljø. Samtidig føres vi tilbake til et dystert Frankrike på 1600-tallet med svarte kunster og heksebål. Boken er unik selv i i John Dicksom Carr sammenheng.  Først løses den vanlige detektivfortellingen, hvor alt spriker og enhver løsning er umulig. Deretter får du en logisk forklaring for så i epilogen å vri det hele rundt en gang til. En genial bok med en spennende historie.

Rottejegeren av Chris Tvedt

rottejegerenEn psykotisk ung pike tenner på et hus. Politiet tror hun også har tatt livet av sin egen bestefar. Sporene peker bakover, mot krigens dager. Jakten på svar fører advokat Mikael Brenne langt inne i den snøkledde, norske fjellheimen.

En angiver blir henrettet av Hjemmefronten i 1944. Sekstitre år senere slipper en dobbeltmorder ut etter å ha sittet mange år i fengsel og setter kursen mot hjembyen. Han har noe uoppgjort der. En psykotisk ung pike tenner på et hus. Politiet tror hun også har tatt livet av sin egen bestefar. Advokat Mikael Brenne påtar seg å fri henne fra mistanken. Sporene peker bakover, mot krigens dager, men ingen vil snakke om hva som skjedde den gangen. Jakten på svar fører Mikael Brenne langt inne i den snøkledde, norske fjellheimen. Der finner han løsningen, men han finner også isende kulde og brå død. Rottejegeren er en aktuell og tankevekkende spenningsroman av internasjonalt format. Boken er Chris Tvedts fjerde i den kritikerroste serien om advokaten Mikael Brenne.

Stolpesnø av Marit Reiersgård

StolpesnøFem år gamle Oda forsvinner sporløst en dag hun er ute og aker. Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen starter jobben med å avhøre menneskene på det lille tettstedet, hvor alle kjenner hverandre og alle har noe å skjule. Dette er forfatterens første roman.

Femårige Oda går ut for å leke i snøen. Hun kommer aldri inn igjen. Det er 25. januar, det snør tett. Brøytebilen dundrer langs de smale veiene i Lier utenfor Drammen. Fem år gamle Oda tar på seg den rosa parkdressen og går ut for å ake. Hun kommer ikke inn igjen til middag, hun er sporløst borte. I nabohuset tyvlåner unggutten Raimo morens bil for å kjøre til den kvinnelige tegnelæreren sin. Han finner henne kvalt, og tilsynelatende voldtatt. Likevel velger Raimo å holde munn om det han ser. Hvilke hemmeligheter er det som skjuler seg i vintermørket? Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen begynner det vanskelige arbeidet med å avhøre mennesker på et lite tettsted. Alle kjenner hverandre, alle vet noe. Og alle ønsker noe mer for livene sine.

Presteskapet av Sonja Holterman

PresteskapetNorges likestillingsombud har blitt brent i hjel i sitt eget hjem. Kort tid etter blir en kvinne bortført og druknet etter et middelaldersk ritual. Krimjournalist Ira Torgrimsson finner snart en sammenheng mellom det rituelle drapet i Oslo og heksebrenningene på 1600-tallet.

Likestillingsombudet blir brent i hjel i sitt eget hjem. En nidstang er reist i hagen, og en bok om en grusom hekseprosess fra middelalderen ligger i postkassen. Like etterpå bortføres en kvinne og druknes etter et middelaldersk ritual. Og det stopper ikke der. Flere kvinner forsvinner i Oslo. Krimjournalist Ira Torgrimsson dekker sakene og finner snart en sammenheng mellom det rituelle drapet i Oslo og heksebrenningene på 1600-tallet. Men hva er motivet etter så mange år, og hvem er med i grupperingen som blir kalt Presteskapet? Presteskapet må stanses før flere liv går tapt – og saken blir mer og mer personlig for Ira, som også kjemper for omsorgsretten til stebarnet sitt.

Dødens sirkel av Chris Tvedt

Dødens sirkelFor å slippe å tenke på sine egne problemer påtar Mikael Brenne seg å hjelpe en mann som ble dømt for dobbeltdrap på to jenter på øysamfunnet Vestøy for tjuefem år siden. Det er imidlertid ikke alle som liker at Mikael graver i gamle hemmeligheter. Dette er den femte boken om advokaten Mikael Brenne

Advokat Mikael Brenne er partner i et fremgangsrikt advokatfirma, og er i ferd med å bli en av landets mest profilerte forsvarsadvokater. Hans Mikkelsen, alias Grekeren, er en profesjonell forbryter med fingrene borti det meste. Å forsvare Grekeren i retten er ren rutine for Mikael Brenne, i hvert fall i begynnelsen. Men det som begynner som en helt vanlig sak, skal snart utvikle seg til et personlig mareritt som truer med å ødelegge livet hans. For å komme bort fra sine egne problemer påtar Mikael seg å hjelpe en ung gutt som ble dømt for dobbeltdrap på to jenter på øysamfunnet Vestøy for tjuefem år siden. Nå vil han ha saken sin gjenopptatt. Mikael Brenne drar til Vestøy uten særlig tro på å lykkes, men det skal vise seg at gamle tragedier fremdeles lever i menneskers minne, og det er ikke alle som blir glade for at det graves i gamle hemmeligheter. Og Mikael Brenne, som har tenkt at livet hans ikke kunne bli verre, oppdager snart at han tok feil. Det kan bli verre. Mye verre. Dødens Sirkel er tildelt Rivertonprisen.