Tags

, , , , ,

The uncommon reader (eller En uvanlig leser som den heter på norsk) er skrevet av den engelske forfatteren Alan Bennett.

Ved en tilfeldighet møter Dronning Elisabeth II en bokbuss i nærheten av slottet, og hun låner pliktskyldigst en bok. Ikke lenge etter er hun forvandlet til en bokorm med altoppslukende interesse for litteratur. Hvordan skal det gå når regenten foretrekker bøker fremfor kongelige sysler?

Vi har denne på norsk i biblioteket, men min kollega anbefalte meg den på engelsk, så da valgte jeg det.

Dette er en festlig fortelling om hvordan dronning Elizabeth II legger seg til en uhørt last på sine eldre dager, nemlig boklesing. Det begynner med at de kongelige bikkjer drar med seg monarken bort til en bokbuss parkert ved kjøkkenregionen på Buckingham Palace. Der blir hun kjent med Norman, kjøkkengutt og pasjonert bokleser. Han forfremmes etter hvert til dronningens «amanuensis»; han skaffer henne bøker, og hun blir mer og mer hekta. Som andre bokormer dreier dronningen nå alltid samtalen inn på litteratur og lesning, enten samtalepartneren er en menig undersått, statsministeren eller utenlandske prominenser.

Alan Bennett er en mester i vittige scener og dialoger. Med innsikt og humor behandler han lesningens psykologiske og sosiale sider. Dette er en stilistisk finslepen bok til nytelse og ettertanke for alle boklesere! Forskjellen på engelsk og norsk er at du får humoren med deg i originalversjon. Men boken er fint oversatt, så det er ikke noe i veien for å lese den på norsk.