Tags

, , , , , ,

Jeg har meldt meg på samlesing av norsk fantasy hos bloggen Bokstavelig talt og i dag er vi kommet til Song for Eirabu: Bok 1 – Slaget på Vigrid av Kristine Tofte.

For at den gamle spådomen om verdas ende skal bli røyndom, har tre søstre blitt avla fram av den eldste volva og den eldste av gudane, utstyrte med vilje og krefter dei sjølv er uvitande om. Rundt dei sørgjar ulike maktar og skapnader for at dei skal bli skikka til å gå lagnaden i møte.

Det er vanskelig å skrive om denne boken. Den er på en måte for stor for de ordene jeg har til å beskrive den. Den er ikke bare en bok, men et helt univers med sine egne regler, mytologi, kriger og historie.

Vi blir først presentert for Ragna og Berghitte. To søstre med en vanskelig oppvekst hos den sinte durinn-smeden Sakse og den tafatte kona hans Kjellaug. Ragna og Berghitte har alltid visst at de en dag ville bli hentet til noe annet, og på første side rir Ragna sammen med kong Brage til hennes skjebne som lærling hos blotgydjen (offerprestinne) Okar. Hva Ragna og Berhitte ikke vet er at de er barnebarn av den eldste volven og den eldste guden i dette universet. Og at det finnes profetier om dem og hva de skal bli til. De har en yngre bror som heter Kjerald, som er en bytting. Han ble byttet mot Sakse og Kjellaugs yngste datter, og henne finnes det også profetier om.

Ragna og Berghitte blir beskrevet slik at etter bare få sider er de levende for en. Det samme skjer med menneskene på Fagerborg; Kong Brage og kona hans Rønnveig. Mormor Gerd og Kjellaugs stesøster Frøydis. Okar og høvdingene Lodve og Leiv. Kristine Tofte skriver om ett samfunn som ligner på det samfunnet som fantes rundt de gamle vikingene. Deres tro ligner den norrøne mytologien og livet og husene ligner vikingene langhus og deres dyrehold og landbruk. Men samtidig har Tofte lagt til så mye som gir denne historien et eget liv.

Boken starter med et kart over Eirabu og ettersom historien utbrer seg får vi vite om mytologien, historien og samfunnet til disse menneskene. Ragna vet lite om dette på forhånd og Tofte lar menneskene rundt henne fortelle henne soger og historier, dikt og sanger som gir både henne og oss det overblikket over dette universet som er viktig for å forstå denne historien. På en måte blir denne historien en fortelling om spenningen mellom gamle spådommer og egen vilje, om redsel for gudene og om lengsel etter makt.

Jeg leser gjennom det jeg har skrevet og ser at jeg ikke klarer å yte denne boken rettferdighet. Det føles som å skulle skrive om Ringenes Herre. Dette universet er både komplekst og enkelt, det er bosatt av interessante og ulike karakterer. De ulike landene har sin egen mytologi og historie og kriger, som er uvurderlig i denne sammenhengen, er basert på gamle og nye hendelser. Jeg ga denne boken terningkast seks og la den til blant mine favoritter. Den er det beste jeg har lest av norsk fantasy og noe av det beste jeg har lest av fantasy totalt. Den er en nydelig historie også for den som ikke er så glad i fantasy og den passer for dem som liker norrøn mytologi og sagn.

I det store og hele en utrolig god bok som fortjener mange lesere. Nå gleder jeg meg til bok 2!