Tags

, , , , , , , ,

Jeg leste om boken En morder lyver ikke alene hos Karin og Beathe og tenkte dette måtte være en bok for meg. Og det var det!

En vennegjeng tilbringer ferien på en liten øy, og hver av dem bærer på en hemmelighet. Så skjer mordet, og dramatikken er i gang. Den lille kretsen virker rolige og kontrollerte, men på innsiden koker det av sterke følelser. Kommissær Christer Wijk ankommer øya og forsøker å løse mordgåten før flere blir drept.

Det er sommer og ferie og en gruppe venner tilbringer noen ferieuker sammen på en liten øy langt fra de nærmeste naboene. Det er nydelig vær, og dagene går med til å bade, spise god mat og til å sladre. Hver og en av vennene bærer imidlertid på hemmeligheter, og det ulmer under overflaten. Så skjer det et mord, dramatisk nok, men da liket forsvinner blir forholdet mellom vennene satt på prøve. Den småborgerlige, lille kretsen kan gjerne ha en sval og kontrollert overflate, men under de pene manerene koker det av sterke følelser og erotiske hemmeligheter.

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Maria Lange, en svensk forfatter og lektor. I 1949 debuterte hun med romanen Mördaren ljuger inte ensam som krimforfatter under navnet Maria Lang. Hun var også en av grunnleggerne av Svenska Deckarakademin. Maria Lang oppnådde stor popularitet, og regnes i hjemlandet som den største forfatteren fra den svenske kriminallitteraturens gullalder. Bøkene hennes er tilstrebet klassiske krimgåter i tradisjonen fra Agatha Christie, men skiller seg fra disse ved å trekke inn romanpersonenes erotiske (følelses) liv som motiv for mord. Den litterære kvaliteten er blitt beskrevet som høyst variabel.

Langs faste hovedpersoner var professordatteren Puck Ekstedt, kommissarie Christer Wijk og – fra 1960-tallet – hennes alter ego, forfatteren Almi Graan.

Som det er nevnt ovenfor skriver Maria Lang krim som ligner den skrevet av Agatha Christie. Jeg er en stor Christie-fan og falt også da for denne boken. Jeg liker den unge studenten Puck og hvordan hun forteller om alt det som skjer på øya. Både sin egen forelskelse, mordene og forvirringen og uhyggesfølelsen blant vennene. Puck finner et lik under en stor gran. Mordet blir rapportert til politiet, men fordi liket forsvinner før politiet kommer til øya blir vennene ikke tatt seriøst. Så istedenfor å prøve å overtale det lokale politiet tar vennene kontakt med kriminalkommissær Christer Wijk og han kommer til øya for løse saken.

Dette er en virkelig bra krim for alle som liker Agatha Christie. Men den er enkel og rett frem og ingen stor litteratur. For meg var det koselig å lese en så positiv og rett frem krim-roman at jeg anbefaler den til alle som trenger en pause fra blodige mord beskrivelser.

Ikke flere mord er den tredje boken til Maria Lang. Den handler også om Puck og Einar og selvfølgelig om Christer Wijk.

Kriminalkommissær Christer Wijk får her en sak der mannen med ljåen har steget ut i den nordiske sommernatten og forvandlet et trygt og fredelig sted til et åsted for onde gjerninger. Dette er den tredje boka om Christer Wijk.

Maria Lang var den første svenske krimdronningen, og boken Ikke flere mord er en klassisk Maria Lang-krim fra 1951 med alle de velkjente elementene fra de besnærende krimgåtene hennes på plass.

Vi møter den skarpsindige politimannen Christer Wijk, den nysgjerrige unge damen og amatørdetektiven Puck Bure, samt en død ung mann med dyster fortid. «Vel, jeg blir med … på én betingelse: Ikke flere mord! Det er mer enn nok med dem vi allerede har hatt», uttaler Pucks far, Johannes Ekstedt. Motvillig lover han å bli med det nygifte paret Puck og Einar til den idylliske småbyen Skoga for å samle krefter. Dessverre blir han ikke bønnhørt. De tre har knapt rukket å finne seg til rette i Einars barndomshjem før liket av en ung mann dukker opp i hagen. «Jeg liker det slett ikke. Men faktum er at det ligger et lik på plenen vår», sier Johannes Ekstedt resignert.

Denne boken er like god som den første. Jeg anbefaler virkelig å lese Maria Langs bøker.