Tags

, , , , , , , , , , ,

Jeg leser endel barnebøker på jobb, alt fra billedbøker til ungdomsbøker. Men jeg skriver oftere om ungdomsbøkene enn jeg skriver om de gode barne- og billedbøkene. Så her har jeg laget en oppsummering av noen av de beste billedbøkene jeg leste i april/mai 2012.

Himmelspringaren av Sissel Horndal

I Gullullafjøset ble det ein dag født eit lilla lam. Det var ingen som ville vite av dette lammet, men ein dag gjorde lammet noko som ingen vil gløyme.

Det handler om sauer, grønt gras og friske fjellbekker, men òg om farer, vanskelige val og det å skille seg ut. På en gard, langt inne i en fjord, blir det en dag fødd et lilla lam. De andre sauene vil ikke ha noe med lammet å gjør. Selv mora vender seg bort. Når de andre drar til fjells, må Lilla bli att heime sammen med Gammelsauen. Men utpå sommeren får Gammelsauen likevel dra til fjells, kan hende for aller siste gong. Og Lilla får bli med … Ei rørende historie om vennskap, heltemot og saueliv. Fortalt med glimt og brodd, både i tekst og illustrasjoner.

Eg er ikkje trøtt av Sissel Horndal

Silje er heldig som har eige rom. Men når kvelden kjem lurande, blir alt så stilt og merkeleg. Alle krokar blir fæle, svarte hol. Ein kan aldri vite kva som gøymer seg der.

Sissel Horndal kjem med si andre billedbok, Eg er ikkje trøtt. Silje hører nifse lyder under senga når ho har lagt seg om kvelden. Mamma og pappa påstår at det finnes ingen farlige dyr der, men så en dag får Silje ei spesiell lommelykt av bestemor. Og når ho lyser under senga med den, får ho sjå noe heilt utrolig! Spennende og festlig historie, illustrert med fantasi og humør – av Horndal selv.

Jeg vil ha tilbake hatten min av Jan Klassen

Bjørnen kan ikke finne hatten sin. Han spør høflig alle dyrene han møter, men ingen har sett den. Akkurat i det bjørnen er i ferd med å miste motet, kommer et rådyr og stiller et enkelt spørsmål som får bjørnen til å tenke: Vent et øyeblikk! Hva var det med den haren? Vidunderlig bildebok med rampete slutt!

Bestselgeren som ble kåret til en av årets ti beste bildebøker av The New York Times. Jeg vil ha tilbake hatten min er en nydelig bildebok med rampete slutt, en bok som barna vil lese igjen og igjen. Historien fortelles utelukkende gjennom dialog, i en herlig vri på den klassiske repeterende fortellingen, og kombinasjonen av tekst og bilder er full av humor for både små og store lesere. Dette er den første boka som er både skrevet og illustrert av amerikanske Jon Klassen.

Da lille Larsens hus blåste bort av Jakob Martin Strid

Det blåste en fryktelig storm i byen. Den rev i takene, slo mot vinduene og rusket i trærne. Stormen ristet mest i huset til Lille Larsen. Den rev løs huset og blåste det av gårde. Huset landet på toppen av Brekke-ben-fjellet.

Da Lille Larsens hus blåste bort ble kåret til årets barnebok 2008 av bokhandlere i Danmark. Suksessen skyldes nok en kombinasjon av effektiv historiefortelling; enkle, morsomme og uttrykksfulle tegninger og en dyp menneskelig gjenkjennelsesfaktor. Hvem har ikke følt seg alene og ønsket at alle skulle jobbe for å få en hjem igjen. Og Larsen kommer hjem – til slutt. Balansen blir gjenopprettet.

Den dumme mannen av Jakob Martin Strid

Boka inneholder historiene: De siamesiske tvilingene. Den skallete mannen. Flekken. Den dumme mannen. Hunden som kunne tenke ting.

En ellevill og underfundig bok med fem fabler – historier som passer like godt for voksne som for barn. En fargerik bok med barsk humor og spenstige innfall.

Den utrolige historien om den kjempestore pæra  (eller Beretningen om hvordan Jeronimus Bjergstrøm Severin Olsen ble gjeninnsatt i sitt rettmessige embete som Solbys borgermester, til glede for alle byens innbyggere, utenom én) av Jakob Martin Strid

Denne flotte barneboken handler om et lite sted kalt Solby, hvor borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm forsvinner, og byens innbyggere fortviler. En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus! Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Og her begynner historien om en lang reise mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm. Boken er spekket med morsomme illustrasjoner.

Fra forlaget: Den prisbelønte danske forfatteren og illustratøren Jakob Martin Strid tryller enda en gang med bilder og ord. Her hjemme er han nok kjent for den populære boka Mustafas kiosk, som er en samling elleville og morsomme vers. Årets eventyrlige bok kombinerer fantasifull tekst med flotte illustrasjoner.

Når boka starter er i vi i en liten by med navn Solby: «Solby var en fin, liten by som lå ved havet, og folk var for det meste glade og hadde det godt. I grunnen hadde man bare to problemer i Solby: Det første var at byens borgermester var forsvunnet, (han het Jeronimus Bjergstrøm Severin Olsen, men til hverdags kalte de fleste ham bare «JB»). Det andre problemet var at når JB var borte, var det viseborgermester Kvist som bestemte. Og han var alltid sur og sint. Han hadde bestemt at det fine gamle rådhuset skulle rives ned og at det skulle bygges et nytt og stygt rådhus hvor han kunne sitte og bestemme.»