Tags

, , , , , ,

What happened in the woodshed?, Hva gjorde Amos mot Robert Roste? og Hva er Flora Rostes rights?

Cold Comfort FarmStella Dorothea Gibbons (1902-1989) var en engelsk forfatter, journalist, poet og novelleforfatter. Hennes første roman, Cold Comfort Farm, vant Femina Vie Heureuse Prize for 1933. Cold Comfort Farm er en humoristisk parodi over landlige romaner fra begynnelsen av forrige århundre.

Jeg falt helt for humoren og sjarmen i denne boken. Den er en utrolig morsom bok. Noen ganger er en hel liten historie morsom (f.eks når Flora Poste møter den sex-besatte Mr. Mybug på en kafe, eller når Amos Starkadder forkynner til «Brødrene» i Beershorn), og noen ganger er den der i et enkelt ord eller en setning.

Gjennom hele romanen vises det en ekte kjærlighet til den engelske landsbygda, og en evne til å beskrive den på en måte som fremkaller en følelse av undring og glede over hvor vakkert det er. Men også tristhet for at så mye er tapt for godt. Tenk for eksempel på beskrivelse av kvelden Flora Roste forlater gården for siste gang: «The shadows grew slowly longer. A cold, fresh smell came up out of the grass and fell from the trees. The birds began their sleep song

Dette er også en veldig merkelig roman. Jeg begynte å lese den som om det var en realistisk roman, og møtte straks på en roman full av lekne fantasier (som at en ku mister beinet og det blir ikke lagt merke til, eller at en kvinne hopper i brønnen og er helt fin). Jeg er også usikker på når handlingen er, den blir sagt å være i «nær fremtid». Men der er ting i romanen som absolutt ikke var der på 30-tallet når romanen ble skrevet. (Bildetelefon, å fly fra Brighton til London på ett minutt). Den er en fantasifull utfordring til hvordan vi fremstiller verden i bøker, og et eksempel på en litterær stil som var sterkt «forut for sin tid» da den ble gitt ut.

Vi får ikke svar på What happened in the woodshed?, Hva gjorde Amos mot Robert Roste? og Hva er Flora Rostes rights? (Utenom at hva Amos gjorde mot Mr Roste involverer en geit.) Men man kan vel kanskje tenke seg hva som skjedde i the woodshed. Dette skjulet og den setningen har også blitt en setning om denne romanen som fort skiller mellom hvem som har lest den og ikke.
Romanen er original og fantasifull. Den er en av de morsomste romanene jeg har lest.