Tags

, , , , , ,

Ringenes mester er en biografi om J.R.R. Tolkien og en analyse av Hobitten og Ringenes Herre. Den har også tre tillegg; Midgards historie, Hvem er hvem og Hvor er hvor. Dette er en nydelig liten bok både i beskrivelsen av Tolkien, og i gjennomgangen av bøkene. Jeg lærte flere ting jeg ikke var klar over fra før. Anbefales til alle Tolkienfans.

Guiden til Tolkien og hans univers – med biografi, gjennomgang av bøkene og oppslagsord. Ringenes Mester er den perfekte kompanjongen til Tolkiens liv og verk. Boken forteller om livet han levde, hva som påvirket skrivingen og om temaene som går igjen i de store verkene, Hobbiten og Ringenes Herre.

Boken begynner slik; J.R.R. Tolkien, forfatteren av Hobbiten og Ringenes Herre, er kanskje den største fantasy-forfatteren som noen gang har levd. Han er i hvert fall den mest innflytelsesrike. Men denne mannen har også en mørkere side. Han er skaperen av en av de farligste og mest smittsomme sykdommene menneskene kjenner til: tolkienomani. Denne sykdommen kan beskrives slik:

Overføres som regel ved lesing, men den kan også smitte via andre medier, som for eksempel film. Symptomer: I begynnelsen av sykdomsforløpet har pasienten ofte manglende appetitt og uteblir fra måltidene. Øynene er glassaktige og blikket stivt. Pasienten kan bli voldsom eller få alvorlige angstanfall hvis neste bind ikke er for hånden. I sykdommens seinere stadier forsvinner det glassaktige blikket, men bare for å bli erstattet av et fanatisk glimt i øyet. Dette, sammen med en bulende lomme eller ryggsekk (lastet med bøker som et middel til å smitte andre), er tegn på at sykdommen er i ferd med å overføres. Lidelsen er uhelbredelig.