Tags

, , , , , , , , , , ,

Min Topp 10 denne uken handler om de beste bøkene jeg har lest dette året. Jeg har lest mange gode bøker i år, så det blir ikke lett å velge ut bare ti. Men her er de jeg har bestemt meg for.

1) Smoke and Mirrors av Neil Gaiman.
Smoke and Mirrors er en samling av fortellinger og dikt fra Neil Gaimans forfatterskap, utgitt i USA i 1998. Boken overlapper en del med hans tidligere antologi Angels and Visitations men inneholder også nye dikt og fortellinger. Ikke alle fortellingene er like briljante, men flere historier og deres karakterer og bilder, er historier som blir hos deg, og som du ikke glemmer så fort.

2) En dåre fri av Beate Grimsrud.
En dåre fri handler om Eli, og om både det å være sterk og det å være svak. Vi følger Elis livskamp, opp og nedturer og hennes psykiske problemer. Alt starter når hun må dele seg selv for å slippe inn karakteren Espen Askeladd, som hun gjerne vil ha rollen som. Denne delingen utvikler seg til slutt til en psykotisk lidelse.

3) Lakunen av Barbara Kingsolver.
Lakunen er den andre boken jeg har lest av Barbara Kingsolver. Den første var Gifttreet.  Barbara Kingsolver er en amerikansk forfatter og dikter som bodde en kort periode i Kongo som barn. Hennes erfaringer fra Afrika finner man igjen i Giftreet. Lakunen er lokalisert i Mexico og USA, og handler om alt fra en liten øy i Mexico i 1929, til USA under andre verdenskrig og kommunistjakten på 50-tallet, før den tar oss tilbake til havet utenfor Mexico City.

4) Kristen-Norge av Didrik Søderlind.
Jeg fant en liten bok på jobb som heter Kristen-Norge; En oppdagelsesreise, og siden jeg regner meg selv som en del av Kristen-Norge ble jeg nysgjerrig og tok boken med hjem. Det angrer jeg ikke på, for selv om forfatteren Didrik Søderlind beskriver seg selv som rådgiver for Human-Etisk Forbund har han skrevet en respektfull og fin bok om de ulike menighetene og kirkene i Norge.

5) Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve av Ann Heberlein.
Ann Heberlein har skrevet en fantastisk bok som heter Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve. Boken handler om selvmord og både hva det er som former selvmordstanker og hva som kan hindre en i å ta det siste steget. Heberlein skriver om sine egne tanker og følelser, hun blottlegger rått og direkte angsten, selvmordstankene og hva som foregår i livet hennes. Følelsene hun har for barna, for ektemannen og for elskeren. Hun skriver om problemer med jobben og om dager da angsten driver henne til å tilbringe dagen på den psykiatriske legevakten.

6) Størst av alt av Lillian Wirak Skow.
Lillian Wirak Skow fra Sandefjord er bosatt i Larvik. Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Alle disse dager. Siden har hun gitt ut ytterligere tre diktsamlinger, to romaner og fire barnebøker i serien om Tobias og Maria. Størst av alt er Lillian Wirak Skow sin nyeste bok, og er en historisk roman på nærmere 400 sider som har undertittelen; familiesaga fra Vestfold. Boken er basert på virkelige personer og hendelser og er delt opp i 3 bøker/deler.

7) Etterpå av G.G. Musso.
Nathan møter en dag legen Goodrich og ved det møtet begynner en ny del av livet hans. Goodrich forteller at det finnes budbringere i verden, budbringere som kan se hvem som skal dø. Først vil ikke Nathan tro på ham, men etterhvert begynner han likevel å gjøre seg klar til å forlate dette livet. Men hva var det egentlig Goodrich sa? Etterpå er en slik bok du fortaper deg i, hvor virkeligheten forsvinner og du er helt fortapt i Nathans liv og kamp.

8) Krystallslottet av Jeannette Walls.
Krystallslottet er en selvbiografisk roman hvor Jeannette Walls skriver om sin familie og sin oppvekst. Den er en sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet. Med andre ord en nydelig bok. Den forteller en veldig sterk historie, men med så mye humor at det ikke blir en tåredryppende historie. Denne boken ble hengende igjen i tankene mine, både mens jeg leste den og etterpå. Jeg tok meg selv stadig i å tenke på noen linjer jeg hadde lest eller deler av historien. Det er utrolig hva barn kan overleve og hvordan de kan tilpasse seg de mest umulige situasjoner.

9) En svunnen tid av Kate Morton.
Selv om baksideteksten handler om Edie og moren hennes handler en stor del av boken om søstrene Percy, Saffy og Juniper Blythe som bor på Milderhurst slott. Boken er delt inn i kapitler som alternerer mellom å fortelle søstrenes historie og Meredith (Edies mor) sin historie under andre verdenskrig og nåtiden med Edit og Meredith. Selv om du forstår hva noen av hemmelighetene er tidlig i boken, kommer den endelige oppklaringen som en overraskelse. Det har skjedd mer på slottet enn du hadde trodd. De ulike karakterenes skjebne veves sammen og personer en egentlig trodde var bi-karakterer har mer å si for livet til hovedpersonene enn en forsto.

10) Gode ønsker av Joe Hill.
Denne boken handler om popstjernen Jude Coyne og kjæresten hans, og om en gammel dress som inneholder et spøkelse. “Jeg selger min stefars gjenferd til høystbydende”, står det i annonsen på nettet, og det klarer ikke Judas Coyne å motstå. Dressen blir levert i en hjerteformet konfekteske. Men i den gamle dressen er det ikke et innbilt spøkelse. Det følger virkelig med et gjenferd og gjenferdet vil drepe Jude. Det blir en kamp om å prøve å forstå hvorfor gjenferdet vil ta Jude, hva er det som ligger bak. Og mest av alt; Hvordan kan Jude få stoppet gjenferdet og bli kvitt ham?