Tags

, , , , ,

Jeg har lest to bøker av Cecelia Ahern som jeg har lyst å skrive om; Gaven og Dagbok fra i morgen. Jeg likte begge to veldig godt, men jeg er litt forvirret over i hvilken sjanger de skal plasseres. På jobb står de som vanlige romaner, men de har elementer i seg som kunne ha plassert dem på fantasy.

Lou Suffern kjemper mot klokken, og kunne ønske han kunne være to steder samtidig. Han forsømmer familien sin og har alltid dårlig tid. En dag møter han hjemløse Gabe, og tilbyr ham en jobb i firmaets postavdeling. Dette blir den første av mange forandringer i Lous liv.

Lou er den typiske overarbeidede forretningsmannen som tilbringer all sin tid på jobben og forsømmer familien. En dag stopper han for å gi en hjemløs mann kaffen sin, noe som er svært utypisk for Lou. Samme dag ansetter han mannen, som heter Gabriel (eller Gabe), i postavdelingen.

Lou har begynt å merke at han svikter familien sin, men samtidig er det en lederstilling ledig på jobb og han sloss om å få den. Han vil med andre ord være to steder på en gang. Det heter at en skal være forsiktig med hva en ønsker seg; Gabe gir Lou en pille som gjør at det blir to Lou. Og plutselig har han tid til både familie og jobb, men klarer han takle ansvaret det gir?

Etter farens død har Tamara og moren hennes blitt nødt til å selge alt de eier og flytte til en liten landsby. Tamara kjeder seg og lengter tilbake til Dublin. En dag kommer en bokbuss til landsbyen der hun bor, og ei mystisk, lærinnbundet bok kommer til å ryste Tamaras verden.

Tamara er bortskjemt, egoistisk og krevende. Men etter at faren hennes har tatt livet av seg og hun må flytte til en svært avsides landsby begynner hun å forandre seg. Hun og moren flytter inn hos Rosalee og Arthur og Tamara føler at huset er fylt av hemmeligheter. I tillegg blir Tamaras mor svært dårlig og sover bort hele dagen og Tamara vil gjerne at en lege skal se på moren, men både hun og legen blir hindret av Rosalee.

På bibliotekbussen finner Tamara en skinninnbundet bok som viser seg å være en dagbok. Men ikke en vanlig dagbok. I denne boken finner Tamara hva som skal skje med henne i morgen. Hun prøver både å gjøre som dagboken sier og å forandre det som står der. Begge deler fører henne nærmere hemmelighetene som omgir henne.

Begge disse bøkene er morsomme, godt skrevet og spennende. De har, som jeg nevnte tidligere, detaljer som skulle plassert dem på fantasy. Men de er likevel ikke typiske fantasy bøker. De handler om virkelige mennesker med virkelige problemer. Det er bare hjelpen Lou og Tamara får som er noe overnaturlig. Jeg likte dem veldig godt og har tenkt å lese flere av Cecelia Aherns bøker, som PS, Jeg elsker deg og Om du kunne se meg nå.