Tags

, , ,

Hundre år er en historisk og biografisk roman av Herbjørg Wassmo som ble gitt ut i 2009. Den handler om tre generasjoner kvinner; Wassmos egen oldemor, bestemor og mor, og deres liv og kamp for tilværelsen. Noe av det som gjør sterkes inntrykk i denne boken er kapitlene der hun forteller om farens overgrep, og at hun skrev ned alt i små notisbøker som hun gjemte unna på ulike hemmelige steder.

Dette er historien om tre generasjoner kvinner, om hverdag, slit og drømmer i et stort nordnorsk landskap. Dette er også historien om ei lita jente som stikker seg vekk på låven for å gjemme seg for sin far. Hun har en gul blyant som hun bruker til å skrive og til å overleve.

Wassmos bøker handler gjerne om kvinnenes skjebner i Nord-Norge, det gjør også denne boken. Wassmo sier i et intervju at hun fikk ideen til å skrive om sin egen slekt da datteren sendte henne et bilde av maleriet på altertavlen i Lofotkatedralen. Motivet er en engel som gir Jesus kalken i Getsemane og modellen for engelen er Wassmos oldemor.

Hundre år er en nydelig og sterk roman. Her kan vi lese om både Dina og Tora Sara Susanne, Elida og Hjørdis – Wassmos oldemor, mormor og mor. Hundre år er romanen om deres liv, om mennene de ville ha eller de mennene de fikk, og om barna de fødte. Det er også historien om ei lita jente som stikker seg vekk på låven for å gjemme seg for han som aldri nevnes med navn. Han som bare kalles han. Hun har en gul blyant som hun spisser med en tollekniv. Den bruker hun til å skrive, og til å overleve. Denne jenta er født i 1942, nøyaktig hundre år etter oldemoren, den sterke Sara Susanne som sto portrett for engelen på altertavlen som i dag befinner seg i Lofotkatedralen. Hundre år er beretningen om disse kvinnene, om slitet og savnet, om friheten, og om lengselen etter noe annet.

Denne må du lese. Det er en utrolig sterk bok som veksler mellom å fortelle om de ulike kvinnene og deres skjebner. En får lese om både glade og triste dager, om sjøen som tar liv og barn som må sendes vekk fordi man ikke har mat til dem. Og om overgrep og hva det gjør med et barn. Dette er en slik bok som sitter igjen hos deg og som du tenker på lenge etter du er ferdig med å lese.