Tags

, , , , , , , ,

A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich fra Danmark. Den siste gode mann er deres debut som spenningsforfattere. Filmrettighetene er solgt til Zentropa, der Lars von Trier er deleier.

Den siste gode mannEn desemberdag i 2009 får politiet i København en advarsel fra Interpol om at flere gode mennesker er drept og likene har et nummer på ryggen. Saken synes å ha tilknytning til den jødiske myten om de 36 rettferdige som skal holde ondskapen i sjakk, og nå peker pilen mot København. Politimannen Niels Bentzon får i oppdrag å advare gode mennesker i Danmark.

Dette er en utrolig bra dansk thriller som blant annet handler om spørsmålet om godt og ondt; Er der virkelig godhet i verden, og hvordan ser det i tilfelle ut? Niels Bentzon er politi i København og en erfaren gissel-forhandler. Han snakker med en hjemvendt soldat som truer med å begå selvmord og klarer å løse situasjonen, og han blir tilkalt når en psykopat tar kvinner og barn som gisler. Han er vant til å se fortvilelsen og ondskapen i øynene. Men en dag i desember vendes tingene på hodet da det kommer en advarsel via Interpol; En rekke mord er begått rundt om i verden, likhetstrekkene er at de var gode mennesker og at de har et mønster av tall på ryggen. Det hele synes å ha tilknytning til den gamle religiøse myten om de 36 rettferdige som skal beskytte oss alle. Til slutt ser det ut som at det neste mordet skal skje i København. Bentzon får i oppdrag å finne og advare gode mennesker rundt om i byen. En oppgave som synes umulig, spesielt er kriteriet; et godt menneske, vanskelig å definere. Men da han i sin jakt på gode mennesker, før det er for sent, møter astrofysikeren Hannah Lund, blir det fart i saken. Hannah Lund mener nemlig at hun kan se et system i det som skjer. Et system av nesten guddommelig karakter.

Den siste gode mann er en virkelig spennende og interessant thriller. Den tar for seg spørsmål det er vanskelig å finne svar på og løser dem på en intelligent måte. Kontrasten mellom astrofysiker Hannah Lund og politimannen Niels Bentzon er stor, og den lager et ekstra spenningsfelt i boken. Jeg slukte denne boken i store jafs og ble revet med av historien og spørsmålene. Jeg ga denne boken terningkast 6 hos Bokelskere og anbefaler den til alle som liker en spenningsroman.