Tags

, , , ,

Det er torsdag og på tide med en ny favorittbok i Anettes boktema. Bokstaven i dag er U og jeg brukte Bokelskere til å finne min favorittbok på denne bokstaven og da valgte jeg ut; Ung vår av Robert Jordan. Denne boken er en forløper til Tidshjulet serien, men er skrevet etter at serien ble gitt ut.

Boken beskriver hva som skjedde tyve år før selve handlingen i Tidshjulet tar til. Krønikens Bevarer får en forutsigelse om at Dragen er gjenfødt. I følge profetiene skal det vesle guttebarnet en gang forandre verden. Moiraine Damodred, av kongelig cairhiensk ætt og nylig opphøyd til Aes Sedai, drar ut for å finne guttebarnet og bringe det i sikkerhet.

Tidshjulet er egentlig en ganske innviklet fantasyserie. Som i de fleste fantasyhistorier, handler serien seg om kampen mellom det gode og det onde. Her kampen mellom Dragen og Den Mørkeste (Shai’Tan)

Tidshjulet ble laget av Skaperen. Hjulet skaper Aldrenes Mønster ved å bruke menneskene som tråder i veven. Hjulet styrer tiden, og er et hjul med sju eiker, hvor hver eike står for en tidsalder. Når hjulet dreier, ved hjelp av Den Ene Kraften eller kilden, kommer en ny tidsalder. Skaperen fengslet Den Mørkeste ved tidens begynnelse, slik at han bare kan spre ondskapen gjennom Borehullet. På denne måten skaffer Den Mørkeste seg tilhengere, og prøver å ta over kontrollen av verden. Han kjemper imot Dragen som leder kampen mot det onde. Den Mørkeste kan ikke få slippe fri, siden dette vil føre til at Tidshjulet blir ødelagt og verden vil for alltid ligge i mørke.

Historien vi leser i Tidshjulet bøkene finner sted i den tredje tidsalder. En viktig del i bøkene er den sanne kilde, som det finnes to typer av; den mannlige, Saidin, og den kvinnelige, Saidar. Da Lews Therin Telamon, som var Dragen for ca 3000 år siden, klarte å sette Den Mørkeste i fengsel i “Krigen mot Skyggen“, ble Saidin smittet av Den Mørkeste. Dette gjør at menn som kan bruke Den Ene Kraften blir gale og til slutt dør. Dette skjedde også med Lews Therin, og han fikk kallenavnet Frendedreper, fordi han drepte sin egen familie og ødela verden. Fengselet, hvor Den Mørkeste ble bundet av Skaperen, blir nå svakere og svakere.

Profetiene sier at Dragen skal bli gjenfødt som Den Gjenfødte Dragen, og at han skal kjempe mot Shai’Tan (Den Mørkeste) i den siste kampen, Tarmon Gai’don. Han er nødt for å seire, ellers vil verden gå under, tiden vil bli ødelagt og verden for alltid vil ligge i mørke. Bøkene handler om veien mot denne endelige kampen, hvor alt det gode i verden må gjøre seg klar til å møte Den Mørkeste i kampen som vil både redde og ødelegge verdenen.