Tags

, , , , ,

Det er torsdag igjen og på tide med en ny favorittbok. Annettes bokboble heter bloggen som utfordrer oss til å skrive om våre favorittbøker etter alfabetet og vi er i dag kommet til D.

Jeg har valgt ut boken Dirk Gentlys holistiske detektivbyrå av Douglas Adams. Den har jeg lest både på norsk og engelsk og selv om begge deler er veldig bra så er det noe eget med å få med seg Douglas Adams humor på originalspråket.

Douglas Adams har skrevet to bøker om Dirk Gently; Dirk Gentlys holistiske detektivbyrå og The long dark tea-time of the soul, hvor bare den første er oversatt til norsk. Douglas Adams jobbet på en tredje Dirk Gently roman da han døde. Han var ikke sikker på om denne siste boken kunne fungere som en Dirk Gently roman og lurte på om den ville gjøre seg bedre i Haikerens guide til galaksen serien. Etter Douglas døde ble de første ti kapitlene samlet fra ulike utkast og satt sammen med et notat om ulike handlings linjer og gitt ut som; En bedrøvet laks; En siste haiketur gjennom galaksen.

Dirk Gently er pseudonym for Svlad Cjelli. Han er en holistisk detektiv, noe han forklarer som at han tar i bruk det grunnleggende forholdet mellom alle ting for å løse hele problemet, og å finne hele personen. Han har en merkelig evne til å forutse hendelser, han sier selv at han bare gjetter, men det han gjetter på viser seg ofte å være sant. Da han var student ved St. Cedd’s College forsøkte han å tjene penger på å gjette seg til hva spørsmålene ville være på prøver og eksamener. Han ble til slutt arrestert da det viste seg at han hadde gjettet seg til de nøyaktige spørsmålene til en avsluttende eksamen, og ingen trodde at det dreide seg om gjetting.

I denne boken hjelper Dirk Gently Robert MacDuff. Roberts sjef Gordon Way blir drept av noen som gjemmer seg i bagasjerommet på bilen hans. Robert er kjæreste med Gordons søster Susan og blir involvert i løsningen av denne gåten. Gåten involverer også en elektrisk munk, en hest på et bad, en glemsom college professor, hypnose, tidsreiser og selvfølgelig Dirk Gentlys skumle evne til å gjette riktig.

Dirk Gently bøkene er fantastiske, fulle av den spesielle Douglas Adams humoren som jeg er blitt så glad i. Liker du Haikerens guide til galaksen og ikke har lest flere Douglas Adams bøker anbefaler jeg deg å prøve deg på Dirk Gently, det vil du ikke angre på!