Tags

, , ,

Glass og aske handler om to kvinner. En, Lilli fra Frankrike, som levde fra 1884 til 1990 og en, Amanda fra Sverige, som prøver å nøste opp i livet til Lilli. Ann Syréhn Tomasevics debutroman er både interessant, spennende og kjedelig. Det er spennende å lese om Lilli og livet hennes, men kjedelig å lese om Amanda.

Året er 1884. Lili blir født inn i en velstående familie i Alsace, som akkurat er gitt til Tyskland etter å ha vært under fransk styre i flere århundrer. Da hennes elskede far plutselig dør og første verdenskrig rykker stadig nærmere, blir livet snudd på hodet. Lili gifter seg med farens venn Ernst og flytter med ham til Wien, drevet av drømmen om et nytt liv. Men ekteskapet blir ikke som hun hadde tenkt, og etter en stor tragedie forlater Lili Ernst. Nesten hundre år senere begir den svenske journalisten Amanda seg til Wien etter å ha mottatt en uventet arv etter Lili, en ring som kan spores tilbake til både den russiske revolusjon og til nazistenes arbeidsleire. Gjennom Amandas etterforskning vokser bildet av en uvanlig kvinnes skjebne frem. Lilis liv er formet av både tragedier og dyp kjærlighet. Hun opplever nød og rikdom, krig og fred, hun gjennomlever tre ekteskap og to verdenskriger. Hun forlater et Europa på sammenbruddets rand, preget av mellomkrigstidens konflikter, til et Amerika som forventningsfullt åpner armene og lokker med løfter om frihet og rikdom. I sin jakt på Lili konfronteres Amanda ubønnhørlig med sin egen smertefulle fortid, og hun tvinges til å ta ny stilling til de valgene hun har gjort opp igjennom årene.

Jeg ser hva forlaget skriver, men jeg er ikke enig i alt. De nevner ringen som skulle ha en så dramatisk forhistorie, den historien får vi ikke i boken. Lilli får ringen av en venninne, ferdig med det. Og at Amanda konfronteres med sin smertefulle fortid er også en overdrivelse. Hun møter sin eksmann og tenker på sin elsker, men det hele er nokså blodløst og kjedelig. Det er historien om Lilli som bærer denne boken, og hvis du orker å lese noen kjedelige deler innimellom er historien om Lilli vel verd å ta med seg.