Tags

, , , , , ,

På én betingelsePå én betingelse er en ungdomsroman skrevet av norske Neda Alaei. Hun er utdannet barnevernspedagog og skriver her blant annet om omsorgssvikt, og om tenåringsgutter i et innvandrermiljø. Yousef bor sammen med mor i en leilighet på Tøyen. Det er ikke så lenge siden de flyttet dit, og Yousef føler han er i ferd med å miste kontakten med kameratene på Stovner. Det hjelper ikke heller at de har begynt i første klasse på videregående på forskjellige skoler.

Storesøsteren til Yousef, Iman, bor på en barnevernsinstitusjon, og mor truer han hele tiden med at barnevernet vil hente ham og. Han og søsteren har mistet mye av kontakten nå når de bor på forskjellig sted, men Yousef tror søsteren vil komme hjem når hun blir 18. Iman prøver å fortelle ham at ingenting har endret seg hjemme og at hun ikke kan tenke seg å bo sammen med moren. Det kan egentlig ikke Yousef heller, men han er for redd barnevernet og føler på alt for mye skyld i forhold til moren. Til og med kameratene advarer mot barnevernet. Men i denne boken fungerer det offentlige systemet for å ivareta barn. Yousef havner på en fest, der noen bruker kniv. Han stikker av, men må likevel til avhør hos politiet. De varsler barnevernet om at han er på vei inn i feil miljø. Så selv om ikke moren faktisk ringer barnevernet for å bli kvitt ham, kommer de for å snakke med begge to. I begynnelsen er Yousef veldig avvisende, men han ser etter hvert at de faktisk er interessert i ham og at han skal få det bedre.

Yousef er veldig interessert i fotografering og har det som valgfag på skolen. På et prosjekt blir han satt til å jobbe med nerden Elliot, ikke akkurat noe Yousef kunne tenke seg. Men Elliot får han etter hvert til å ta bildene de skal levere inn. De ender i nominering til pris for beste foto på skolen. Gjennom fotograferingen og gjennom en jente som heter Sanna, som Yousef liker veldig godt, får Yousef mer selvtillit. Det, sammen med samtalene med barnevernet, får Yousef det bedre.

(Sanna er hovedperson i Alaeis bok Dette er ikke oss fra 2019, der Yousef er en bi-karakter).

Denne boken er lett å lese, med korte setninger og godt språk. Det er brukt en del slang, men ikke mer enn at en godt forstår hva de ulike ordene skal bety. Alaei har tegnet et flott og realistisk bilde av en tenåringsgutt. Han er noen ganger reflektert og voksen og andre ganger korttenkt og umoden. Han er forelsket, ensom, sint og lei seg. Moren gir ham skyldfølelse for alt han ikke gjør, og krever mer av han enn det han synes er rettferdig. Tittelen På én betingelse henspiller på moren som hver gang Yousef spør å å få lov til noe eller å få noe svarer «På én betingelse …» Yousef føler at det er tusen betingelser å forholde seg til. Han kommer til et punkt der frustrasjonen blir større enn han kan bære, og det har konsekvenser. Men denne boken er likevel optimistisk og Yousef får det bedre til slutt.