Tags

, , ,

HjartesprengHjartespreng er en nynorsk ungdomsroman av Inger Johanne Sæterbakk. Den handler om Inga på 16 år som går første året på videregående. Hun føler at hun ikke er noe god på å være 16 år. Rundt henne går jentene på fest, de drikker og de har sex. Inga føler seg absolutt ikke klar til noe av det, men tenker hun må være lik de andre. Det er bare det at den eneste hun kunne tenkt seg å være sammen med er nabogutten Nils, på 18, som hun har kjent hele livet. Og han er det mange andre som vil ha.

Inga er også god venn med naboen Kalle på 69 år, hun er ofte hos han og hjelper han. Men så glipper det ut av Kalle at han har vært i fengsel, før han drar avgårde på en tur ril byen. Han vil heller ikke snakke om hverken fengsel eller hva han skal i byen og Inga blir redd han har gjort noe veldig alvorlig.

Inga har mye fantasi og hun spinner fortellinger i hodet om Kalle og om Nils. Det blir svært vanskelig å være 16 og bli med på russefest når hun ikke vet hva som skjer med Kalle og ikke vet om hun klarer å ha sex. Men etter å ha danset mye med Nils på festen, og ha drukket endel, vil hun prøve å ha sex. Det blir bare for vanskelig med alle tankene hun ikke klarer legge fra seg.

Inga er en tenåring som er skikkelig flink på skolen, men som har litt vanskelig med de sosiale kodene. Når bestevenninnen hennes plutselig begynner å henge med klassens vakreste jente og de går på fest uten henne, føler hun at det er hennes skyld, fordi hun ikke får til det de andre får til. Hun er kanskje litt umoden på enkelte områder, men samtidig voksen og ansvarsfull på andre. Hun har et varmt hjerte og er en god venn både på skolen og i forhold til Kalle.

Hjartespreng er godt skrevet og en føler med Inga i hennes oppturer og nedturer. En blir fortvilet for henne når hun lar sin egen fantasi ødelegge for seg selv, men ser at det også er en del av å være tenåring. En kjenner igjen usikkerheten og det å ønske å være lik de andre. Samtidig som det er flott å se at Inga finner sin egen plass og etterhvert ser hvem hun ønsker å være.