Tags

, , , ,

cegoh / PixabayGod jul og velkommen til nye smakebiter!

I dag har vi hatt en stille og rolig dag, med spilling, lesing og kortspill. Barnebarnet vårt er her og han har spilt på nye spill (til pcen) han fikk til jul, og jeg har lest i ulike diktbøker. Sammen har vi spilt Uno, spist snop og gått tur med hunden vår. Første juledag er alltid fredelig. En god dag. I morgen får vi besøk til middag og slike julebesøk er også en fin ting med jul. Jeg har fått nye bøker jeg har tenkt å begynne å lese nå i romjulen. Den føste blir nok Dune, som jeg virkelig ønsket meg.

Jeg har lest dikt av Trygve Skaug og Keltiske bønner i dag. Og så har jeg begynt på en bok med Afghanske vers. Det er også der jeg har hentet smakebiten fra. Diktene er noe som heter Landey. Et dikt med to linjer, hvor det første har 9 stavelser og det andre 13. Det er også en mengde andre regler. Den norske tradisjonen som kommer nærmest er stevet. Landey gir uttrykk for både følelser og fornuft og er en sentral del av litteraturen til pashto-språket. Landey blir som regel sunget. Det er kvinnene som først og fremst synger vers til hverandre. En synger et vers og så svarer en annen med et annet vers. Her er tre eksempel:

LandeyI morgen når du bryter leiren
vil duften av dine beinklær nå markblomstene

Vil du se meg ved elvebredden
så vil jeg jo håndfull for håndfull fylle krukka!

Kabul er overfylt av blomster
jeg savner Kandahar med de grønne hagene

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter