Tags

, , , ,

De udødeligeDe udødelige er en roman skrevet av amerikanske Chloe Benjamin. Hun har tidligere skrevet The anatomy of dreams som har fått gjeve priser, men som ikke er oversatt til norsk.

De udødelige handler om de fire søsknene Varya, Daniel, Klara og Simon. De er jødiske barn som bor på Manhattan. Faren er skredder i et firma som ble startet av faren hans igjen da han kom som immigrant.
I 1969, idet boken begynner, får Daniel, som da er elleve, søsknene med seg for å besøke en spåkone som skal kunne fortelle dem hvilken dag de skal dø. Varya er da tretten, Klara ni og yngstemann Simon bare syv. Spåkonen får dem inn en ad gangen og får dem til å love henne at de ikke skal fortelle hverandre sin dødsdag.

Nå deles boken i fire, der hvert barn har sin del. Historien om dem fortelles frem til dødsdagen deres. Først rømmer Klara og Simon til San Fransisco. Klara fordi hun vil bli tryllekunstner og artist, som de etterhvert finner ut mormoren deres var. (Hun blir ikke snakket om). Simon fordi han er homofil og som ikke klarer å si nei til Klara da hun vil ha ham med. I San Fransisco får de begge leve ut sine drømmer. Simon klarer ikke fortelle foreldrene sannheten, og lever uten kontakt med andre i familien enn Klara. Hun får mann og barn, men det tar tid å få et navn i en verden som er dominert av menn. Daniel er nestemann ut, han vil bli lege og er der for å ta seg av moren deres sammen med kona si Mira og søsteren Varya. Den siste delen av boken forteller hennes historie. Varyas drøm er å bli forsker, men det er mange humper i veien. Gjennom barnas historie får vi også historien til moren, Gertie. Mens faren dør tidlig.

Alle detaljene i de ulike drømmene og hva som blir oppfylt og hva som skjer overlater jeg til deg å lese om. Det håper jeg også du vil gjøre. Det er lenge siden jeg har lest en så vakker bok. Det var umulig å legge den fra seg, så det ble lesing i alle pauser jeg kunne finne. Den minner meg litt om Liv etter liv av Kate Atkinson, som jeg også likte veldig godt. De udødelige er godt skrevet og legger frem de ulike historiene både på en spennende og en engasjerende måte. Anbefales sterkt!