Tags

, , , ,

Smakebit på søndagGod søndag! I dag finner du smakebitene hos Flukten fra virkeligheten.

Det er høstferie her jeg bor (høstferien er i ulike uker forskjellige steder i Norge) og vi har barnebarnet vårt hos oss. Det er alltid like fint. Han er blitt riktig stor og vi kan derfor se filmer sammen som jeg også synes er bra. Denne uken har det gått i Star Wars og vi er ferdig med de fire første. Jeg gleder meg til vi kommer så langt at vi kan få se den nyeste. Det er noe med at det blir den siste filmen.

Jeg har også fått lest litt. Blant annet har jeg lest ferdig Udyr av Kristine Tofte. Hun er forfatteren bar den fantastiske Eirabu: Slaget på Vigrid og Vargtid. Jeg har ønsket meg nye bøker av henne siden det og måtte bare lese denne med en gang. Udyr er en fantasy for ungdom, (mens Eirabu er fantasy for voksne). Den handler om dyrene til de norrøne gudene. Dyrene står på en «vanlig» gård og blir passet på av en eldre mann. Amund er en skoletrøtt tenåring som litt mot sin vilje plassert på gården i praksisplass en dag i uken. En av jentene i klassen hans, Ida, er del av en streng, kristen menighet og har behov for større frihet. Hun kommer og besøker Amund og sammen oppdager de at det er noe spesielt med dyrene på gården. De havner midt oppi et veddemål mellom Odin og Loke der også Tor klarer å blande seg inn. Det blir heseblesende og katastrofalt – spesielt fordi Loke sender presten og menigheten Ida tilhører for å ta livet av dyrene. Så Amund og Ida må kjempe med alt de har for å beskytte gården. Til sammen en meget fin fantasy.

Amund og Ida var enige: Ja, det var magiske ting her, ja, dyrene var kanskje magiske eller guddommelige helt på ordentlig. Men det viktigste akkurat nå var at de hadde det bra.
At dyrene fikk komme ut. Det vil si, Sleipner sov, og oksen stod med hodet i bøtta og var hakket for skremmende stor. Men Audhumbla måtte få komme på grønn mark.
«Komme da, Aud», lokket Ida og gikk foran.
«Dette klarer du, Aud» oppmuntret Amund og gikk bak.
Og ut kom hun.
Et digert drog av en ku stolpret på stive bein langs midtgangen i fjøset. Helt ut til solen, gresset og humlene.