Tags

, , , , , , , , ,

Det er søndag og på tide med nye smakebiter hos Flukten fra virkeligheten.

Den siste uken har skolebarn i Rogaland hatt høstferie og vårt barnebarn er ett av dem. Vi er så heldige at vi får ha ham hos oss i skoleferier, så de siste 10 dagene har handlet mye mer om barnebøker, Harry Potter og kosestunder enn ukene vanligvis gjør. Vi leser alltid sammen når han er her og jeg vil dele med dere en smakebit fra høydepunktet: De kongelige kaninene fra London av Santa og Simon Montefiore.

Det er to veldig kjente forfattere som har skrevet boken. Jeg synes de har klart det bra, og ikke minst starter de med en original ide. Dronningen i England må passes på både av sine menneskelige vakter, men også av kaninene. De har hovedkvarter i en hule under Buckingham Palace, og er litt James Bond-aktige i klesvalg og oppførsel. Montefiore kaller dem hopster-kaniner, noe som selvfølgelig ikke barna setter i forbindelse med hipstere, men som viser den doble fortellerstemmen. Det vil si at bøkene er morsomme for både barn og voksne. Mannen min kom med flere knis fra sin stol mens jeg leste høyt, og barnebarnet mitt med sin latter – ikke nødvendigvis på samme sted.

Det kaninene først og fremst passer på dronningen for er Rotziene. Paparazzi-rotter. Den lille kaninungen Shylo overhører at de planlegger å ta bilde av dronningen i nattkjole, og kaninene kaller det å røve en bit av dronningens sjel. Det måtte forklares, og da fikk vi en fin prat om det å ta bilde av noen uten alle klærne på og legge det ut på internett.

Det er en liten kaninunge som blir mobbet av søsknene sine som er hovedperson. (Og det er lett å få til en samtale om mobbing i den første delen). I overført betydning er boken skrevet i den typiske eventyrstilen med askeladden som blir konge. Det er en velkjent formel i barnebøker, og fungerer også her. Barnet får straks medynk for den lille kaninungen og en ønsker han skal klare seg helt frem. På veien møter han endel farer, men konseptet er så velkjent at en forstår at det kommer til å gå bra. Boken er den første i en serie om de kongelige kaninene.

Som du sikkert kan forestille deg var Bella Potè ansvarlig for sikkerheten i dronningens soveværelse. Det du imidlertid kanskje ikke kan forestille deg, er hvor ofte de kjappe små potene hennes snappet til seg en og annen diamant, kronjuvel eller liten gjenstand, for eksempel dronning Victorias fingerbøl som den nåværende dronningen liker å stille opp på toalettbordet sitt. Hele Bella Potès hule funklet og glitret av de mange skattene hun hadde skaffet seg på uærlig vis.

Fra forlaget:
Barnebok-serie fra det bestselgende forfatterparet Santa Montefiore og Simon Sebag Montefiore! Livet er et eventyr. Alt i verden er mulig – iallfall med vilje, hell, en søt gulrot, en våt nese og en liten dose heltemot! Kaninen Shylo er den minste i familien, og søsknene gjør derfor alltid narr av ham. Men da Shylo snubler over en gjeng skumle rotter og overhører en ond plan mot selveste dronningen av England, blir det opp til ham å stoppe dem! Vesle Shylo bestemmer seg for å reise til London og varsle De Kongelige Kaninene om planene. Kan lille Shylo vise seg å være den største helten av dem alle? Illustrasjonene er laget av Kate Hindley.

Jeg har fått De kongelige kaninene fra London av Bastion forlag