Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg har ikke klart å henge med når det gjelder å skrive om bøkene jeg har lest. Så nå prøver jeg å gjør noe med det. Det blir ikke noen inngående studie i noe som helst, men noen få ord om hva jeg satt igjen med etter å ha lest disse bøkene.

Bienes historieVi starter med Bienes historie av Maja Lunde. Jeg forstår godt at den fikk Bokhandlerprisen, for dette er en nydelig bok. Det er egentlig litt rart, hele boken handler om bier. Vi får tre historier, en fra 1852, en 2007 og en fra 2098. I 1852 følger vi en mann som er lidenskapelig opptatt av naturvitenskap. Han ligger til seng med melankoli, men da han finner ut at han skal bygge en ny type bikube kommer han seg på bena og jobber iherdig. I 2007 møter vi en birøkter som opplever Colony Collapse Disorder som er når hele kuber med bier dør. Dette startet i 2007 og er nå et stort problem og det blir et økonomisk og sosialt problem for hele familien til birøkteren. I 2098 er vi i Kina. Matproduksjonen i verden har kollapset fordi det ikke lenger finnes bier til pollinering. I Kina har de laget et system hvor mennesker pollinerer og de klarer på den måten å produsere mat. Vi møter en av disse menneskene og hennes familie.

Jeg elsket denne boken. Alle de tre historiene var interessante og spennende og Lunde skriver denne boken på en måte som gjør at man blir involvert. Man bryr seg om at biene blir borte og blir våken for hva dette betyr. Samtidig som man nyter historien som en historie.

Lev vel alleJeg har også lest Lev vel, alle av Hilde K. Kvalvaag. Den handler om en mor og en sønn som drar til Vancouver Island for å prøve å finne spor etter oldefaren. Han dro til Canada og etterlot kone og seks barn. Selv om han skrev mange brev til dem så de ham aldri igjen. Det er store gnisninger i mor/sønn forholdet og reisen blir på ingen måte som moren hadde tenkt. Det har skjedd noe med sønnen rett før de reiste og dette får vi vite mer av ettersom vi leser. Moren aborterer også under reisen og må streve med både de fysiske og psykiske konsekvensene av dette. Samtidig er denne boken full av natur- og dyreskildringer fra Vancouver Island.

Dette er en vakker bok på tross av de noe negativt dramatiske temaene som blir tatt opp. Men det er klart jeg er farget av at jeg har familie på Vancouver Island. Det var også derfor jeg valgte å lese denne boken i første omgang. Jeg ble positivt overrasket over at jeg likte denne boken så godt som jeg gjorde.

Melding til alle reisendeMelding til alle reisende er skrevet av Liv Køltzow og er også en bok jeg har lest og likt. Køltzow har Parkinson og har skrevet en bok om en kvinne med nettopp denne sykdommen. Jeg lærte utrolig mye om Parkinson i denne boken. Men det er likevel hovedpersonen som person som gjør et veldig sterkt inntrykk. Hun er snart 60 år og bestemmer seg fra å gå fra mannen sin. Men det er en annen mann hun vil ha som er mye av grunnen til at hun går. Denne nye mannen møtte hun på et rehabiliteringsopphold. Han er i begynnelsen søt og snill, men det kommer raskt frem at han har store personlige problemer. Han drikker mye og går fra den ene kvinnen til den andre. Han trenger til stadighet penger, som hun gir ham.

Der er også en del av boken der hovedpersonen ser tilbake på sitt liv som barn. Man kan undres på hvor mye av denne boken som er selvbiografisk. Men uansett gjorde den et sterkt inntrykk på meg og jeg anbefaler den.

I hodet på en gammel dameJeg ga I hodet på en gammel dame av Tordis Ørjasæter til mor fordi jeg tenkte det var mer en bok for henne. Men så møtte jeg Marianne som sa at hun hadde fått mye ut av boken, så da lånte jeg den på eBokBib. Dette er en liten bok med korte kapitler. Hvert av dem tar opp noe ved det å eldes, å bli gammel. Innimellom får vi dikt av ulike forfattere. Boken er veldig positiv og tar opp mange ting å tenke over. Marianne har skrevet veldig fint om den, det kan du lese HER. Hun sier det bedre enn jeg får til akkurat nå.

Jeg har flere norske bøker jeg gjerne skulle lest i år, så jeg håper det kommer et innlegg til om dem. Eller kanskje jeg klarer være så superflink at jeg skriver en omtale av hver av dem. Jeg skrev nettopp om Bålet av Pål Gerhard Olsen, den burde du få med deg. Ellers så er nok Bienes historie den jeg kommer til å huske lengst og som er min favoritt.

Bienes historie har jeg fått av Aschehoug, de andre tre er lånt på biblioteket.