Tags

, , , , , , ,

Smakebit på søndagPå fredag fikk jeg en melding fra Mari hos Flukten fra virkeligheten om jeg kunne ta over smakebitene. Så da finner du dem hos meg i dag, og jeg får lov til å være vertinne enda en gang. Det synes jeg er veldig hyggelig.

Jeg har begynte på Astrid Lindgrens krigsdagbøker i går så det er dem du skal få en smakebit av. Jeg har nettopp sett NRKs Tv-seie om Lindgren; Astrid – en fortelling om Astrid Lindgrens liv. Så det passet veldig godt å begynne på krigsdagbøkene nå. De forteller om dem i TV-serien.

Samtidig har jeg fortapt meg litt i to diktbøker av Jakob Sande som jeg fant på Gjenbruken. Jeg har nettopp vært i Dale der Sande kommer fra og der vært å en Jakob Sande-kveld. Jeg lærte mye om dikteren jeg ikke visste fra før, og det er ganske annerledes å lese diktene når en vet en del om mannen selv og om historien hans. En morsom ting jeg lærte var at han i unge dager fridde til Halldis Moren (Vesaas) men fikk nei. Det fikk ham til å dra til sjøs for å kurere kjærlighetssorgen.

KrigsdagbøkerSmakebiten kommer fra Krigsdagbøkene, 3. september 1939:

«Ansvaret hviler på en eneste manns skuldre», har Chamberlein sagt i det engelske parlamentet. Og historiens dom over Hitler blir nok forferdelig – hvis dette blir en ny verdenskrig. Mange tror vi rett og slett står overfor den hvite rasens og sivilisasjonens undergang.

Fra forlaget:
Gjennom hele andre verdenskrig førte Astrid Lindgren dagbok hvor hun skildret hverdagslivet i Stockholm, men også skrev sine betraktninger rundt de storpolitiske hendelsene i verden. I tekster fylt av skrekk og dyp sorg gir krigsdagbøkene en svært personlig skildring av hvordan dramatiske verdenshendelser virker inn på oss alle.