Tags

, , , , , ,

2015-01-29 16.34.22Jeg var på bruktbutikken til Hjelp til Russland for et par dager siden. Og som vanlig kommer jeg hjem med bøker. Vi dro dit fordi mannen min hadde sett de hadde fått inn en mandelkvern, som han ville ha. Og jeg synes alle unnskyldninger for å gå på brukbutikken er gode unnskyldninger. Jeg lette blant hyllene etter noe nytt og fant blant annet 1001 natt, noe som var helt fantastisk. For de har jeg lett etter lenge. Men jeg fant også ett par klassikere og det lille heftet Husk at elske av Piet Hein.

Piet Hein er en stor favoritt og jeg fikk Gruk samlingene hans til jul noen år. De fleste grukene har jeg derfor, men det er et par som står i dette heftet som ikke står i bøkene. Jeg tenkte jeg skulle prøve å forklare hva gruk er, men ga litt opp, så du får et sitat fra Wikipedia:Piet Hein

Gruk er en type kort og aforistisk dikt, oppfunnet på 1930-tallet av den danske poeten og vitenskapsmannen Piet Hein, som skrev over 7000 av dem fram til sin død i 1996. En karakteristisk gruk er kortfattet, konsist og nøyaktig formulert, med finurlig rim, og inneholder et element av ironi, paradoks eller satire. De mest konsentrerte av dem ligner på japanske Haiku-dikt.

De to jeg liker best i dette heftet er:

Kjærlighetens under

Hvor er det et himmelsk under,
det netop ble dig og mig,
– at ingen i hele verden
har elsket som du og jeg,
– og at fuldmånehavstriben altid
nøjaktig går denne vej.

Legen

Da Gud ville opfinde noget som ikke
var spil eller sport eller mad eller drikke
og dog var en verden af legende hvile,
hvori vore sind kunne smelte og smile,
da delte han mensket i kvinden og manden
og skabte den leg de kan ha med hinanden.