Tags

, , , , , , , , ,

En engels dagbok er debutromanen til den irske forfatteren Carolyn Jess-Cooke. Hun har tidligere skrevet faglitteratur og poesi. Jeg fikk lyst til å lese den da jeg hørte noen snakket om den, men fant den ikke med en gang. For av en eller annen merkelig grunn er har den to titler. Min utgave heter En engels dagbok, mens den også er utgitt som En skytsengels dagbok.

En engels dagbokMargot dør da hun er førti år gammel. Men i begynnelsen av denne boken våkner hun innser at hun er en engel. Hun møter Nan som er hennes hjelper og så blir hun sendt gjennom et vann og tilbake i tid som skytsengelen Ruth. Det spesielle er at hun skal være sin egen skytsengel. Det første hun må gjøre er å redde seg selv fra å dø. Som nyfødt spedbarn av en narkoman mor er ikke utsiktene så store. Og da det viser seg at hun også har en hjertefeil må Ruth til stadighet bidra med å stimulere det lille hjertet. Senere blir livet en reise fra og til ulike fosterhjem før hun ender på det grusomme barnehjemmet som driver med ekte tortur av barna. Margot har ikke fått den beste starten i livet, og fortsettelsen bli derfor vanskelig og krevende. Men Ruth er fast bestemt på å hjelpe Margot å gjøre bedre valg enn hun gjorde den første gangen. Det er bare det at det ikke er en skytsengels oppgave å forandre noe. En skytsengel skal beskytte og elske.

Dette var en fin bok på tross av at den kunne ha havnet i alle mulige slags feller. Jeg tror det er mest det at Ruth ikke kan forandre på det som skjer som gjør denne boken mest «virkelighetsnær». Margot må leve det livet hun har fått, med de dårlige kortene hun har blitt utdelt. Og Ruth må beskytte og elske henne. Det tar lang tid før dette går opp for Ruth, men det var en lekse hun skulle lære.

Jeg liker engler, og det var nok derfor jeg plukket opp denne boken. Og selv om jeg kanskje ikke ventet meg så mye, fikk jeg mer enn jeg trodde. Kjærlighet, vennskap, depresjon, alkoholisme. Alle de sår et barn som blir mishandlet får, og mer til. Men samtidig ble historien fortalt gjennom Ruths øyne. I kjærlighet.

Boken har jeg lånt på biblioteket.