Tags

, , , , , , , , ,

Du skal lide er en kriminalroman skrevet av Frode Eie Larsen. Det er hans fjerde bok om politimannen Eddi Stubb og journalist Oskar Myhre. De tre første er Hemmeligheten, Frostrøyk og Jordtårer. Oskar har slått seg til ro med Jessica som han møtte i en tidligere bok og de venter barn. Det forhindrer dem ikke fra å delta i også denne saken. Jessicas datakunnskaper og Oskars gravende journalistikk hjelper Eddi Stubb med sakene hans. Men Stubb selv er også en dyktig, god og rund, politimann som har en skarp hjerne.

Du-Skal-LideI denne boken utløses en bombe på Farris bad under en forlagsfest. Etter at tumultene har roet seg litt ser en at en mangler en forfatter, Tamber Thyve. Samtidig følger en Tamber i det han blir dopet, kidnappet og tatt ut av landet. Han våkner i Berlin, noe omtåket. På mobilen, som han ser ikke er hans, står en kort beskjed: Du skal lide. I tillegg ligger det en iPad der, åpnet på VG forside hvor han er hovedmistenkt for bomben. Hva skal han nå gjøre?

Larsen hadde en klar utvikling både i språk og plott gjennom de tre første bøkene. Det er en utvikling som absolutt fortsetter i denne boken. Språket er lekende lett og gir en ikke grunn til å stoppe opp for å grunne over det. I andre sjangere kunne det kanskje være noe en ønsket, men i en krimroman må det være spenningen som driver, ikke språket.

Romanen har også et plott som kan minne om Harland Cobens bøker, hvor hovedpersonen selv blir mistenkt etter at andre har lagt ting til rette for å skyve skylden over på ham.  Larsen er selv en fan av Coben, og Du skal lide står ikke noe tilbake for flere av Cobens bøker.  Nå det gjelder plottet og spenningen, er denne hakket over Jordtårer, Larsens (til nå) mest spennende bok.

Jeg har falt for Larsens bøker helt fra begynnelsen av, og var solgt ved Jordtårer. Det gjorde at jeg virkelig gledet meg til denne boken, og jeg ble ikke skuffet. Larsens utvikling som forfatter er helt påtagelig og gjør bare bøkene hans bedre og bedre. I denne romanen har han klart å kombinere et spennende plott med meget menneskelige og smertende følelser hos hovedkarakterene. En kan forstå hva som ligger bak handlingene uten å ha opplevd dem selv. En annen ting jeg synes var meget positiv var at Larsen har kuttet ned på fakta-presentasjoner. I de tre første bøkene fikk vi mange faktasetninger om hvor de ulike karakterene befant seg, men det er borte i Du skal lide. En meget positiv utvikling. Denne anbefales!

En liten fun fact: Også i denne romanen dukker Jørgen Holst opp. I denne boken har han sluttet i politiet og gått over til å skrive på heltid. Eddi Stubb besøker ham i skrivestuen for å spørre om en gammel sak. Jeg kan fortelle at Larsen nettopp besøkte denne skrivestuen. Jeg spurte den ekte forfatteren om hvordan det var å dukke opp som en karakter i en annens bok, men da bare humret han litt. Han syntes imidlertid at dette var en meget god bok å dukke opp i.

Du skal lide har jeg fått av LIV forlag.