Tags

, , , , , , , , ,

Det er sol ute, heldigvis, vind også. Men innerst inne på terrassen er det ly og der har jeg laget meg en lesekrok. Det er deilig å lese i solen og jeg gleder meg til å dra på ferie til et sted hvor det også er varmt i skyggen. Men foreløpig er jeg takknemlig for den solen som er her. Jeg får jo lest litt på den måten og akkurat nå holder jeg på med Tyvenes by av David Benioff. Jeg vet at jeg plukket opp tips om denne boken på en blogg, men jeg husker dessverre ikke hos hvem.

I dagens smakebit på søndag hos Flukten fra virkeligheten skal jeg dele litt med deg fra denne boken. Den handler om et Russland i krig med Tyskland og har ganske så grusomme bilder av hvordan det var;

tyvenes byEn gutt som ikke kan ha vært mer enn tolv, dro en kjelke etter seg. På kjelken lå der et lite lik, dekket til med et ullteppe; en blodløs, naken fot slepte ned i den hardtrampede snøen. Gaten var full av dragetenner, rader av armerte betongblokker som skulle sperre veien for fiendetanks.

Og en beskrivelse av hva nøden tvinger en til å spise;

Han laget noe som kaltes biblioteksgodteri, som ble laget ved å rive permene av bøker, skrelle av bokbinderlimet og koke det inn til det kunne formes til stenger og pakkes i papir. Det smakte som voks, men det var protein i limet, og protein holdt deg i live, og byens bøker var i ferd med å forsvinne, som duene.

Fra forlaget;

En gripende, actionfylt og besettende fortelling om en av det tyvende århundrets mørkeste stunder. En åndeløs fortelling om krig, vennskap og overlevelse. Vinteren 1942: Leningrad har vært under tysk beleiring i fire måneder. Byens innbyggere er kalde, slitne og desperate etter mat. En sen kveld trosser syttenårige Lev portforbudet, men blir arrestert og satt på celle med den unge desertøren Kolya. Begge vet at dødsstraff venter, men til deres overraskelse blir de ikke henrettet neste morgen. Derimot stiller obersten dem overfor et ultimatum: Finne et dusin egg til hans datters bryllupskake — eller dø! De får fem døgn på seg. Lev og Kolya legger ut på en dramatisk jakt som tar dem inn i de mørkeste avkroker av en by totalt avskåret fra omverdenen; en by hvor kannibaler jager sitt bytte i ly av nattehimmelen, hvor foreldreløse barn kjemper for å overleve, og hvor fortvilte menn går over lik for å beskytte sine kjæreste. Lev og Kolya knytter nære bånd, og et sjeldent vennskap oppstår i løpet av noen svært vanskelige dager. Men selv om de forsøker å jage angsten på flukt, stiger desperasjonen i takt med at tiden går og det ikke er noen egg å oppdrive