Tags

, , , , ,

Smakebit på søndagI dag (lørdag) har jeg ligget på terrassen, i solen, nesten hele dagen. Det måtte en pause til midt på dagen – som tilfeldigvis passet med en Mrs. Marple episode på TV. Men utenom den tiden jeg lå på ryggen og prøvde å sove litt, lå jeg på magen helt fortapt i mnem. Den er den samme boken som jeg ga deg smakebiter fra sist søndag. Selv om jeg gjerne ville ha lest hele uken var det så mye som kom i veien og mnem ble liggende noen dager. Jeg håper likevel du vil like å få flere smakebiter fra denne vakre boken, og flere smakebiten finner du hos Flukten fra virkeligheten.

MnemDet er vanskelig å gi smakebiter fra mnem av den enkle grunn at det er vanskelig å begrense seg. Det er så mye vakkert her og de fleste vakre tingene går over flere sider. Du må for eksempel ikke gå glipp av fortellingen om den franske frøkenen Adelide de Sauvet som i 1789 flyktet fra Frankrike til England. Eller historien jeg er kommet til akkurat nå om hvordan nederlenderne kjempet mot spanjolene i 1574. Men begge de historiene går over flere sider, så jeg har valgt ut noen andre kuriositeter som er korte nok til å kalles smakebiter;

… blant lodotter og støv som ingen riktig skjønner hvor kommer fra (men som drysser fra usynlige skyer i leilighetene rundt i verden, slik døde alger, fisk og planter regner ned mot bunnen i verdenshavene).

Eller denne, som bare viser at dette er en anderledes bok (det er en hel side);

2014-06-07 18.07.57Fra forlaget;

En roman, en by, en verden. En storslått og ambisiøs fortelling om en drøm som blir til et mareritt. Det sies at det ikke finnes grenser for hvor en roman kan gå, og Simon Strangers roman Mnem tar utsagnet på alvor. «Let’s go bananas,» skrev Simon til redaktøren sin da han satte i gang, og resultatet er en bok uten sammenligning i norsk samtidslitteratur. Nem ser ved første øyekast ut til å være en helt vanlig mellomstor by, et sted i Nord-Europa. Men byen har sin egen helt spesielle historie. Den ble nemlig grunnlagt som en utopi, et sted der alle samfunnsproblemer var løst, og menneskene kunne leve sammen i fred og harmoni. Og slik var det også, før det gikk forferdelig galt. Simon Stranger leder leseren gjennom gatene i Nem, og ulike historier knyttes til dem, som historien om et sett med tallerkener fra den franske revolusjon, om en tulipan med aner fra tidenes første børskrakk i 1637, og om en symfoni skrevet for stillheten. Med stor fortellerlyst og fantasi vever Simon Stranger fortellingene sammen til en helstøpt og storslått roman som vil skille seg ut bokhøsten 2008