Tags

, , ,

En ny tirsdag, og en ny Boken på vent hos Beathes bokhylle. I dag er det igjen fridag, og takk og lov for det. Jeg har ikke gjort mer enn å finne en cache, besøkt gjenbruksbutikken (det ble fem bøker) og satt på litt klær. Ikke har jeg tenkt å gjøre så mye mer heller!

Boken på vent i dag er Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll. Den handler om en institusjon for «åndsvake» (gammelt uttrykk, brukt i boken). Den institusjonen Heivoll har brukt som inspirasjon for boken, og som han har hentet både handling og ekte historiske personer fra, ligger 5 kilometer fra der jeg bor (nå, omgjort til asylmottak). Jeg har også jobbet der i min ungdom. Det har vært lang kø på denne boken på jobb (forståelig nok), men nå er det endelig min tur til å lese den. Jeg håper den er så bra som den høres ut, men tenker at den også kan være ganske tøff. I tidsrommet rundt 2. verdenskrig, som denne henter handling fra, var ikke behandlingen av psykisk utviklingshemmede kjent for å være spesielt human.

Over det kinesiske havFra forlaget;

En nådeløs historie som river, rører og ryster. En lysende roman som reiser det grunnleggende spørsmålet om hva det vil si å være menneske. Forfatteren av Før jeg brenner ned er tilbake! Like før krigen får et ektepar reist sitt eget forpleiningshjem for «åndssvake» i den vesle bygda helt sør i Norge. Snart fylles rommene med pasienter; den religiøse grubleren Christian Jensen, den tause, alltid ruggende Matiassen, og Onkel Josef, som er blant de mest beleste i bygda. En søskenflokk på fem barn flytter inn i «galehuset» som det blir kalt. Josef kaller dem bare «tullingene fra Stavanger», men de blir likevel raskt en del av familien. Krigen tar slutt, men den usedvanlige familien skal få alt annet enn fred. For snart rammes de av en stor tragedie som kommer til å forfølge dem alle resten av livet. Med en ny historie basert på virkelige hendelser og autentiske personer har Gaute Heivoll skrevet om mennesker som kanskje kunne kalles «åndssvake», men som gjennom sine liv og sine handlinger viser et hvert menneskes verdighet og iboende styrke.