Tags

, , , , , , ,

En ny søndag og en ny smakebit fra boken jeg leser. Dette er et boktema hos bloggen Flukten fra virkeligheten. Et boktema hvor du kan finne smakebiter fra en hel rekke flotte bøker.

Jeg leser flere bøker for tiden men jeg tenkte jeg skulle komme med en smakebit fra boken Golemen & Dsjinnen av Helene Wecker. Jeg er ikke kommet så langt inn i boken at jeg forstår historien enda, men jeg tenker at her er det muligheter for flere brustne hjerter. Golemen bor hos en rabbiner og Dsjinnen hos en smed og jeg regner med at de skal møtes, selv om det ikke ser slik ut enda. (En forklaring; Dsjinner er skapt av ild og tåler ikke vann).

Dsjinnen løp alene gjennom New Yorks gater.
Han var ikke nødvendigvis i fare. Han kunne når som helst dukke inn i en port og vente til uværet ga seg. Men det eneste han ville var å fortsette å løpe…Da regnet ble kraftigere og hver dråpe traff ham som et slag gikk det opp for han at han hadde feilberegnet avstanden til Washington Street. Han begynte å gå fortere, gikk over til å jogge og til slutt løp han gjennom regnet med en grimase av nytelse eller smerte. Det freste da regndråpene traff huden.

Fra forlaget: Frankenstein møter dagens fantasy. Chava er en golem, en magisk skapning laget av leire og pustet liv i av en polsk rabbiner som ønsket seg en kone og et nytt liv i Amerika. Men på båten over Atlanteren dør han, og Chava er dermed helt alene da hun ankommer New York i 1889. Mens hun prøver å skape en tilværelse i sitt nye hjemland, og skjule hva hun egentlig er, treffer hun et annet overnaturlig vesen. Ahmad, en dsjinn skapt av ild, som nettopp er sluppet løs fra den kobberflasken som har vært hans fengsel i tusen år. Gjennom deres øyne ser vi oss selv, menneskene, og alle våre merkelige egenskaper og fikse ideer. Dette er en bemerkelsesverdig og uforglemmelig forestilling som utspiller seg i grenselandet mellom virkelighet, eventyr og religiøs mystikk. En fabel om å være en fremmed, men også en historie om et usannsynlig vennskap mellom to rake motsetninger, som til slutt kanskje vil redde dem begge.