Tags

, , , , , , ,

3898 ord om livet er en diktsamling skrevet av Ellen Gill Johannessen som har bloggene Skrivegleden og EllenGry. Jeg vant boken i en giveaway og trengte ikke skrive om den, men etter å ha lest den føler jeg at jeg må likevel.

3898 ord om livetDette var for meg en nydelig diktsamling. Jeg fant dikt jeg forstod handlet om viktige hendelser, dikt som fikk meg til å smile og et spesielt dikt som traff meg midt i magen og ga meg tårer i øynene. Og da må man jo bare. Jeg spurte Ellen om å få publisere dette diktet her, og det sa hun heldigvis ja til.

Bak på boken står det;

«3898 ord om livet» er betraktninger og beskrivelser av menneskers ulike opplevelser og valg. Vi lever livet i mange nyanser og fasetter, og gjennom diktene setter Ellen Gill Johannessen ord på mellommenneskelige relasjoner og menneskelige reaksjoner. Hendelser som griper oss alle, følelser som vi kjenner, glede, sorg, savn og kjærlighet, – de er alle med blant «ordene om livet».

Jeg anbefaler alle diktelskere denne lille boken. Og også til deg som kanskje ikke er så vant med å lese dikt, dette er en fin bok å begynne med.

Livets fargepalett

Indre opplevelser
i mørke sjatteringer
Livets ømme hevelser
Skjules i øvre lakkeringer

Følelser må kanaliseres
for ikke å bli låst fast
Prosessen optimaliseres
mens demningene brast

Onde handlinger
som ikke gjengjeldes
Dype spor av erindringer
som ikke fort kan glemmes

Utradisjonell konfliktform
siver frem som myrvann
Dype tankers storm
med redsel, sorg og savn

En ytre påvirkning
kan gi indre uro
Kvakksalverens knirking
massenes selvopphøyde tro

Indre prosessers fargekart
går mindre i pasteller
og mer i brunt og svart
samt mørkeblå lameller

Det tar tid å forstå
at livsprosessens kamp
alltid vil foregå
på flere plan

Undertoner i dype farger
gir en dybde og mer fred
Stålstenger i ryggmarger
prosjekterer lyses sted

Den som har kjent sorg
kjenner den ekte glede
Den som har bygget en borg
også i mørkets vrede

De lyse paletter
kommer sterkere frem
Som verdens balletter
Danser gleden hjem