Tags

, , , , , , , , ,

Bokmerker.org har oversatt en leserprofil undersøkelse fra svenske Bokhora. Det var noen fine spørsmål som sier noe om hva man leser. Noen av spørsmålene måtte jeg bruke litt tid til å tenke på og noen var enkle. Her er mine svar:

1. Hvilken bok leste du sist?

Til døden skiller oss ad av Ingrid Elfberg. En fin krimbok som også handler om mishandling. Noen kapitler var nesten litt i sterkeste laget for meg.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?

På sengen har jeg lest første kapittel av Den digitale festning av Dan Brown. En fin avslappningsbok. For jobb skal jeg lese Innlandshete av Kristine S. Henningsen og ved lesestolen har jeg nettopp begynt på Ekstremt høyt og utrolig nært av Jonathan Safran Foer.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?

Dette var et spørsmål jeg ikke visste svaret på, men jeg har tenkt at jeg leser mye mannlige forfattere. En titt i bokhyllen bekreftet at det stemte. Jeg har en stund hatt lyst til å lese flere kvinnelige forfattere, så det må jeg følge opp.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Nei. Noen ganger, når jeg har veldig lyst til å begynne på neste bok, eller når jeg leser på sengen og lurer på om jeg får lest ut boken før jeg skal sove, kjenner jeg på tykkelsen på sidene som er igjen. Det er min tellemetode. Er det få sider igjen leser jeg boken ferdig, og er det litt for mange må slutten vente til neste kveld.

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)

Jeg leser mange bokblogger og får der utrolig mange tips til gode bøker. Men samtidig jobber jeg på biblioteket og en av mine ansvarsområder er å klargjøre nye bøker. Da får jeg se hva som er nytt med en gang og tar ofte med meg hjem ting som ser spennende ut. Den tredje måten er at jeg har noen favorittforfattere som jeg ønsker å lese alt av, så fort de gir ut en ny bok havner den i bestillingskurven på en bokhandel. Og den fjerde måten er at jeg får bøker fra forlag.

6. Når er en bok for lang?

Jeg tror ikke at jeg har en automatisk følelse av at noe er for langt selv om jeg ikke så ofte starter på kolosser over 6 – 700 sider. En bok er mer for lang for meg når den ikke er god og jeg ikke har lyst å lese videre.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?

Ja, jeg leser engelsk. Bøkene av mine favorittforfattere kjøper jeg gjerne både på engels og norsk, og jeg tyr noen ganger til den norske oversettelsen av bøker jeg bare skal lese fort gjennom. Men engelsk er et fint språk og godt skrevne engelske bøker er en fryd!

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?

Kirsebærsnø av Ingelin Røssland. Det syntes jeg var en fantastisk bok. Jeg har også noen venner som liker fantasy og til dem anbefalte jeg Bian Shen av Torbjørn Øverland Amundsen.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?

Ja. Jeg har lært at det finnes alt for mange gode bøker til å bruke tid på dem man ikke liker. Jeg kan tenke meg at jeg leser mellom 50 og 100 sider. Liker jeg ikke boken da avbryter jeg den.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?

Fantasy! Absolutt. Men jeg har også mye Charles Dickens og andre klassikere. Jeg er ingen biografileser så jeg har bare tre av dem; Arne Garborg, C.S. Lewis og J.R.R: Tolkien. Men jeg vil likevel si at jeg ikke har biografier.