Tags

, , , ,

Boken på vent er et boktema hos Beathes bokhylle og et fint tema å være med på hver uke.

Det har vært en nydelig pinsehelg med mange dager fri på jobb. Jeg har til vanlig fri på torsdagene så nå har jeg nesten ikke vært på jobb i en hel uke. Deilig med ferie som ikke går av feriedagene! Jeg har ikke gjort mye fornuftig utenom å lese og se film. Syv episoder av Game of Thrones ble det, så nå har jeg ikke flere igjen før det kommer flere på TV. Det blir et stort savn.

Jeg har lest mye disse fridagene og blant annet en bok om to jenter og en mor som flykter fra Nord-Korea og etter ni år endelig kommer frem til Sør-Korea; Nord-Korea – Ni år på flukt fra helvete av Eunsung Kim. Flukten går gjennom Kina og Mongolia og inneholder mange vonde dager, mishandling og utnytting. Jeg har også lånt hjem fra biblioteket enda en bok om Nord-Korea og den blir min boken på vent denne uken. Mørkets rike – reportasje fra Nord-Korea av Barbara Demick handler om hvordan det er å leve i Nord-Korea.

Nord-Korea er et av de mest hemmelighetsfulle land i verden i dag. Journalisten Barbara Demick tar oss med inn i et samfunn få kjenner og viser hvordan det er å leve i dette undertrykkende og totalitære regimet. I Mørkets rike følger vi livet til seks nordkoreanere over en periode på 15 år. De forelsker seg, stifter familier og har sine drømmer, men det viktigste er kampen for å overleve.Den store lederen Kim Il-sung døde i 1994 og Kim Jong-il tok over makten. I hungerkatastrofen 1995-98 døde opp mot to millioner mennesker, over ti prosent av befolkningen. Det er sterke øyeblikk når disse menneskene én etter én, innser hvordan de hele livet er blitt manipulert av regjeringens propaganda. I desperasjon rømmer de landet. En av dem kommer seg over grensen og finner en skål med mat til hunden på gården. Sjokkert innser hun at hundene i Kina får bedre mat enn menneskene i Nord-Korea. Et satellittfoto over Asia om natten glitrer av lys, men det er en mørk flekk på bildet – der er Nord-Korea