Tags

, , , , , , , , , , ,

Anthony Horowitz er en engelsk ungdomsbokforfatter, kjent for de to seriene; Alex Rider og De fem utvalgte. Horowitz skriver hovedsakelig barnebøker, men han har også skrevet for fjernsyn, og tilpasset mange av Agatha Christies Hercule Poirot-romaner for ITV. Dette siste er kanskje det som har gitt ham ideen til å skrive denne boken, hvor historien handler om Sherlock Holmes og Dr. Watson.

Året er 1890 og vi befinner oss i London i 221b Baker Street … En fornem kunsthandler ved navn, Edmund Carstairs besøker Sherlock Holmes og Dr. John Watson for å be om deres hjelp. Han har i de siste dagene blitt truet av en underlig mann i en flat cap – en ettersøkt kriminell som har fulgt etter ham hele veien fra Amerika. I dagene som følger blir hjemmet hans ranet og familien truet. Og så finner det første drapet sted. Motvillig blir Holmes og Watson trukket dypere og dypere inn i en internasjonal konspirasjon de ikke ser rekkevidden av.

Forlaget skriver; Med et djevelsk plott og fantastiske personkarakteristikker, leverer forfatteren, Anthony Horowitz et førsteklasses Sherlock Holmes mysterium som er tilpasset den moderne, tid samtidig som han er ytterst tro mot ånden i de originale Conan Doyle bøker.

Dette kunne være en Doyle roman, så tro synes jeg Horowitz er til de originale romanene. Men Dr. Watson er kanskje litt mer sentimental enn han var hos Doyle. Men denne boken er tenkt å være et tilbakeblikk på en sak som Watson skriver etter at Holmes er død. (Tror jeg). Den handler også om perioden rett før Watsons kone Mary døde av tyfoidfeber.

Selve plottet er Doyle verdig. En meget innfløkt historie med sidesprang som umulig kan høre til den samme historien. Det må være mer enn et mysterium de prøver å løse. Og det er det jo. Det ene er det klassiske hvor Holmes summerer opp saken med punktene og sporene alle andre har gått glipp av og hvor han til slutt avslører morderen. Det andre er bare grusomt og umulig å beskrive med enkle ord.

Boken er fantastisk fin. Jeg koste meg virkelig med et nytt Scherlock Holmes mysterium. Jeg har tidligere lest en roman av Helge Kåre Fauskanger kalt Skrinet hvor Holmes og Watson er i Norge. Men ellers er der bare en viss mengde Holmes historier og jeg liker når noen prøver å skrive en ekstra en. Når de får det til selvfølgelig. Og det klarer både Fauskanger og Horowitz.

Boken har jeg fått av Juritzen