Tags

, , ,

Boken på vent, som er et boktema hos Beathes bokhylle, er denne uken Hvite trøfler om vinteren av N.M. Kelby. Nå er jeg på jobb på biblioteket. Jeg bruker vanligvis skrive dette innlegget mens jeg spiser frokost, men i dag kom det en hektisk mann og vekket meg en halv time før jeg skulle på jobb. Da ble det ikke tid til blogging! Det er grusomt å forsove seg. Det er noe av det verste jeg vet. Hele dagen blir skeiv på et vis. Men altså, Hvite trøfler om vinteren:

Auguste Escoffier var kongen blant kokker og kongenes kokk, en av historiens mest kjente gastronomer. Hele hans liv var han omgitt av monarker og omsvermet av celebriteter. Han revolusjonerte det klassiske franske kjøkken, og står bak retter som den legendariske kaken Sarah Bernhardt. Romanen starter med at Escoffier sitter i sitt hjem i Monte Carlo som gammel mann og skriver på sine memoarer. Vi blir tatt med på en fantastisk reise til Europa rundt forrige århundreskifte; til glamorøse salonger, hvitdukede bord på Hotel Ritz og dampende parisiske kjøkken. Escoffier forteller om sin mat og menneskene han lagde den til, og vi får ta del i hans stormende kjærlighetsforhold til skuespilleren Sarah Bernhardt, og hans distanserte ekteskap til dikteren Delphine Daffis. En dag konfronteres han av sin dødssyke kone: alle disse rettene oppkalt etter andre, men ingen etter henne – Delphine ønsker seg sin egen rett. Vil Escoffier kunne klare å uttrykke sin kompliserte kjærlighet til Delphine i en oppskrift før hun dør? En vakker og rørende roman basert på Escoffiers memoarer, ispedd historier om og oppskrifter på mat – en inspirerende kulinarisk reise tilbake til et turbulent og dekadent Europa.