Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg leser endel barnebøker på jobb, alt fra billedbøker til ungdomsbøker. Men jeg skriver oftere om ungdomsbøkene enn jeg skriver om de gode barne- og billedbøkene. Så her har jeg laget en oppsummering av noen av de beste billedbøkene jeg har lest i det siste;

Svalene under isen av Geir Heivoll

Jon går ned til det lille vannet i skogen og lurer på om isen er sterk nok til å bære ham. Der møter han Line, som forteller at svalene bor under isen om vinteren. Sammen beveger de seg ut på den usikre isen. Boka handler om to barn som deler en magisk og mystisk opplevelse.

Dette er en fin billedbok om vennskap og om de vakre øyeblikkene som oppstår når barn bruker fantasien. Det som drar ned er at hele boken er svært dus og utflytende i utforming og i tegninger. Det er ingen farger her som barna kan trekkes mot og jeg er usikker på hvor oppmerksom et barn vil klare være når det bli lest høyt fra denne boken.

Min mormors gebiss av Jakob Martin Strid

Min mormors gebiss er en forunderlig blanding av dikt og rim for barn og voksne, illustrert med gnistrende, detaljrike tegninger. Et fyrverkeri av en bok i reneste André Bjerke-stil.

Jakob Martin Strid skriver fantastiske barnebøker. Både teksten og tegningene er utrolig underholdende og morsomme. Strid sier selv at han skriver billedbøker som de voksne kan holde ut å lese, og det er helt riktig. Men han skriver også bøker som barna elsker. Vi har elever helt opp i femte klasse som låner bøkene hans. Med andre ord; disse bøkene må du få med deg!

Lille frosk av Jakob Martin Strid

En vakker sommernatt faller en meteor plutselig gjennom taket hos en froskefamilie. Inni meteoren sitter en liten frosk. Familien tar seg av ham og kaller ham Lille Frosk. Lille Frosk gjør imidlertid så mange slemme ting at de til slutt ikke vet sine arme råd. Da begir han seg ut i verden – men familien har ikke glemt ham.

Jeg likte ikke Lille frosk fullt så godt som den over, men det er likevel en fabelaktig bok. En må ha god tid når en leser Strids bøker for å få med seg alle nyanser i tegninger og skrift. Jeg håper Strid har tenkt å skrive mange, mange flere bøker!

Hullet av Øyvind Torseter

«Hallo. jeg har oppdaget et hull i leiligheten min … ja … om dere kan komme og se på det … ta det med ned til dere, sier du … hvordan … hallo! Hovedpersonen har oppdaget et hull og prøver å finne en forklaring. Han oppsøker ekspertise. Men det er ikke alt som kan forklares, kanskje han bare må akseptere at det er der.

Hullet i denne boken er et virkelig hull. Det går gjennom hver side og passer inn i tegningene. At hullet flytter seg og dukker opp på de rareste steder gjør boken morsom og uforutsigbar. Tegningene er enkle strektegninger uten farger, noe jeg ikke liker i billedbøker. Men denne er likevel en fin billedbok, på grunn av hullet.

Reisen til jorden av Jakob Martin Strid

Fabelen om Flopp, fra det mystiske potetfolket i det ytterste verdensrommet, som ved et uhell dumper ned på jorden.

Dette er en av de virkelig gode Jakob Martin Strid bøkene. En søt liten «potet-mann» kommer til jorden i et lite romskip. Problemene oppstår med en gang og han blir kastet fra det ene stedet til det andre. Heldigvis er dette en resursfull «potet-mann» som klarer ta vare på seg selv. En virkelig fornøyelig bok fra Strid, som jeg synes er en av de beste.

Mimbo Jimbo har det gøy av Jakob Martin Strid

Mimbo Jimbo får en pakke. Innholdet blir først til en bil, så til et fly og så til en speilegg maskin

Dette er en Jakob Martin Strid bok for de aller yngste. Mimbo Jimbo får noen deler til en bil, men da den går i stykker bruker han en parasoll til å gjøre den om til et fly osv. Tingen ender opp med å bli en speilegg maskin som spruter speilegg i alle rettinger, og så er spørsmålet hva man kan bruke det til. Dette er også en fin Strid bok.

Kanskje bestefar er en stjerne av Karin Hake

Sara er heldig. Hun har en bestefar som kan følge henne til barnehagen, og som hun kan stå i vinduet og se på stjernene sammen med. Men en dag dør bestefar. Sara får være med i begravelsen. Men det er lov å spekulere på hvor han er nå – kanskje han er en stjerne? Vakker, realistisk fortelling, der femåringen Sara får føre ordet uten voksne overtoner.

Dette er en nydelig bok om døden, og om å miste en bestefar. Sara og bestefar har et nært forhold. Bestemor er død og bestefar forteller at hun er en stjerne de kan vinke til. Men etter bestefar dør må Sara prøve å finne ut hva død er og om bestefar nå ser henne fra stjernene. Sara får god trøst fra flere i familien og de gir henne svar på alle spørsmålene hun har. Dette er en nydelig bok om døden og en bok jeg vil anbefale alle dem som trenger å gi barn svar på denne typen spørsmål.

Tenk om av Hilde Hodnefjell

De voksne sier at det ikke er monster under senga, at babyer ikke kommer med storken, og at det ikke bor noen mann i månen. Men tenk om de tar feil?

«Tenk om de voksne tar feil» er gjennomgangstema i denne boken. De voksne sier noe og så fabulerer hovedpersonen i denne boken på hvordan det ville vært om det allikevel var slik han tenker. En morsom bok med morsomme tegninger. Og en morsom ide.